Hyppää pääsisältöön

Kansainvälinen Kansallisooppera

Toisen maailmansodan päätyttyä alkoi Suomalainen Ooppera aktiivisesti hakeutua kansainvälisiin ooppera- ja balettipiireihin. Kansainvälisyydestä tuli keskeinen osa toimintaa.

Suomalainen Ooppera aloitti ulkomaanvierailut pian sotien jälkeen balettiryhmän käydessä Tukholmassa 1946.

Baletti ylitti oopperaa helpommin kielikynnyksen ja se teki 50-luvulta alkaen ahkerasti Suomea tunnetuksi, ja kävi 70-luvun alkuun saakka ulkomailla vuosittain.

Suurimmat ponnistukset olivat kolmen kuukauden ja 63 esityksen mittainen Pohjois-Amerikan kiertue vuonna 1959 ja vuoden 1968 latinalaisen Amerikan kiertue, jolla annettiin 11 eri paikkakunnassa 52 esitystä.

70-luvun lopulta alkaen vietiin kotimaista oopperaa ulkomaille ahkerasti. Viimeisiä kiusauksia tai Punaista viivaa esitettiin eri puolilla Eurooppaa.

Kausi huipentui suomalaisen oopperan mestariteosten esittämiseen New Yorkin Metropolitan-oopperassa 1983. Sen jälkeisistä vierailuista huomattavimpia oli Aulis Sallisen Kullervon kantaesittäminen Los Angelesissa 1992.

Koko kansan Kansallisooppera

Suomalaisen Oopperan virallisista kotimaan vierailuista laajin oli kesällä 1951 tehty 22 esityksen kiertue.

Oopperan taiteilijat järjestivät omissa nimissään kiertueita 20-luvulta alkaen. Sotien jälkeen kiertuetoiminta sai Alfons Almin johdolla ammatilliset mittasuhteet, ja vuosina 1945-1967 juna kuljetti joka kesä laulajia ja tanssijoita ympäri Suomen Maarianhaminasta Ivaloon.

Historiaan jäi vuoden 1952 kiertue, jolloin kaikkien aikojen suosituin suomalainen baletti Pessi ja Illusia sai kantaesityksensä Riihimäellä.

Tähtivierailuja jo sadan vuoden ajan

Kansallisoopperassa on vieraillut perustamisesta lähtien jatkuvasti ulkomaisia solisteja, ja sellaisetkin suuruudet kuin Fjodor Šaljapin, Joseph Schmidt, Eugenio Giraldoni, Toti dal Monte, Gerhard Hüsch ja Jussi Björling ovat esiintyneet vanhassa oopperatalossa.

Kokonaisia solistiryhmiä on käynyt Ruotsista, Saksasta, Italiasta ja Neuvostoliitosta. Huipputason balettiryhmiä nähtiin erityisesti jokakeväisillä baletti- ja oopperajuhlilla, jotka alkoivat 1957 Bolshoin baletin vierailulla.

Teksti: Juhani Koivisto, Suomen Kansallisooppera