Hyppää pääsisältöön

Koalition varjot - suomalaiset terrorismin vastaisessa sodassa

Myös Suomella on kaikessa hiljaisuudessa ollut oma etulinjansa terrorisminvastaisessa sodassa. Silminnäkijä raportoi USA:n armeijan esikunnassa toimineista Suomen puolustusvoimien yhteyshenkilöistä. Heidän kauttaan valotetaan, mistä yhteistyössä oli kyse.

Tietolaatikko

Osa ohjelman kuvamateriaalista on poistettu tekijänoikeudellisista syistä.

Silminnäkijä vuodelta 2005 kertoo 22 suomalaisen upseerin toimineen yhteysupseereina terrorismin vastaista sotaa johtaneessa Yhdysvaltain armeijan esikunnassa Floridassa. Upseerien tehtävänä oli pitää Suomen sotilaallinen johto ajan tasalla Yhdysvaltojen sotatoimista Afganistanissa ja Irakissa.

Erityisesti Irakin osalta upseerien väliin arkaluontoisen työn takia Suomi piti asiasta matalaa profiilia.

Suomi on pieni, sotilaallisesti liittoutumaton ja koalitioon kuulumaton valtio - vai onko? Miksi sille sallittiin pääsy maailman mahtavimman sotakoneiston yhteen tärkeimpään tukikohtaan ja sen informaatioon? Entä miksi tämä tieto kiinnosti Suomea?

Floridan Tampassa sijaitseva Yhdysvaltojen sodanjohtokeskus USCENTCOM johtaa maailmanlaajuista terrorisminvastaista sotaa. Paikalla suunniteltiin myös Irakin ja Afganistanin sotaoperaatiot.

Teksti: Ida Karimaa

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto