Hyppää pääsisältöön

Koalition varjot - suomalaiset terrorismin vastaisessa sodassa

Myös Suomella on kaikessa hiljaisuudessa ollut oma etulinjansa terrorisminvastaisessa sodassa. Silminnäkijä raportoi USA:n armeijan esikunnassa toimineista Suomen puolustusvoimien yhteyshenkilöistä. Heidän kauttaan valotetaan, mistä yhteistyössä oli kyse.

Tietolaatikko

Osa ohjelman kuvamateriaalista on poistettu tekijänoikeudellisista syistä.

Silminnäkijä vuodelta 2005 kertoo 22 suomalaisen upseerin toimineen yhteysupseereina terrorismin vastaista sotaa johtaneessa Yhdysvaltain armeijan esikunnassa Floridassa. Upseerien tehtävänä oli pitää Suomen sotilaallinen johto ajan tasalla Yhdysvaltojen sotatoimista Afganistanissa ja Irakissa.

Erityisesti Irakin osalta upseerien väliin arkaluontoisen työn takia Suomi piti asiasta matalaa profiilia.

Suomi on pieni, sotilaallisesti liittoutumaton ja koalitioon kuulumaton valtio - vai onko? Miksi sille sallittiin pääsy maailman mahtavimman sotakoneiston yhteen tärkeimpään tukikohtaan ja sen informaatioon? Entä miksi tämä tieto kiinnosti Suomea?

Floridan Tampassa sijaitseva Yhdysvaltojen sodanjohtokeskus USCENTCOM johtaa maailmanlaajuista terrorisminvastaista sotaa. Paikalla suunniteltiin myös Irakin ja Afganistanin sotaoperaatiot.

Teksti: Ida Karimaa

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto