Hyppää pääsisältöön

Koalition varjot - suomalaiset terrorismin vastaisessa sodassa

Myös Suomella on kaikessa hiljaisuudessa ollut oma etulinjansa terrorisminvastaisessa sodassa. Silminnäkijä raportoi USA:n armeijan esikunnassa toimineista Suomen puolustusvoimien yhteyshenkilöistä. Heidän kauttaan valotetaan, mistä yhteistyössä oli kyse.

Tietolaatikko

Osa ohjelman kuvamateriaalista on poistettu tekijänoikeudellisista syistä.

Silminnäkijä vuodelta 2005 kertoo 22 suomalaisen upseerin toimineen yhteysupseereina terrorismin vastaista sotaa johtaneessa Yhdysvaltain armeijan esikunnassa Floridassa. Upseerien tehtävänä oli pitää Suomen sotilaallinen johto ajan tasalla Yhdysvaltojen sotatoimista Afganistanissa ja Irakissa.

Erityisesti Irakin osalta upseerien väliin arkaluontoisen työn takia Suomi piti asiasta matalaa profiilia.

Suomi on pieni, sotilaallisesti liittoutumaton ja koalitioon kuulumaton valtio - vai onko? Miksi sille sallittiin pääsy maailman mahtavimman sotakoneiston yhteen tärkeimpään tukikohtaan ja sen informaatioon? Entä miksi tämä tieto kiinnosti Suomea?

Floridan Tampassa sijaitseva Yhdysvaltojen sodanjohtokeskus USCENTCOM johtaa maailmanlaajuista terrorisminvastaista sotaa. Paikalla suunniteltiin myös Irakin ja Afganistanin sotaoperaatiot.

Teksti: Ida Karimaa

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto