Hyppää pääsisältöön

Tornionjokilaakso sodan jälkeen

Ikivanha asutus, vanhat kirkkorakennukset, tiiviit yhteydet Ruotsiin ja komea joki ovat aina leimanneet Tornion seutua.

Sodan jälkeen vuonna 1946 tallennetussa mykässä filmissä matkataan Alatorniosta Ylitornioon ja esitellään seudun vanhaa rakennuskantaa.

Tornion kirkko vuodelta 1686 säilyi sodan tuhoilta. Alatornion 1790-luvulla rakennettu kirkko edustaa uusklassillista tyyliä. Kuvissa vilahtavat myös Tornion kaupungin vesitorni, kansanopisto ja muuta vanhaa rakennuskantaa.

Sisällissodan ensimmäisiä taisteluja, joissa Torniossa olleet venäläissotilaat vangittiin, käytiin rautatieaseman alueella. Taistelujen muistoksi on rakennettu muistopatsas.

Myös Lapin sodan aikaan kaupungissa taisteltiin, kun suomalaisjoukot tekivät maihinnousun saksalaisia vastaan. Kaupungin rakennuskanta säästyi kuitenkin polttamiselta.

Tornio tunnetaan vanhana kauppateiden kohtauspaikkana. Kaupunkioikeudet se sai jo vuonna 1621. Nykyisen laajuutensa kaupunki saavutti 1970-luvulla, jolloin naapurikunnat Alatornio ja Karunki liitettiin kaupunkiin. Ruotsin puolelle Haaparantaan on vilkkaat yhteydet.

Teksti: Reijo Perälä

Lisää ohjelmasta

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto