Hyppää pääsisältöön

Hippitanssit Jyväskylässä 1967

Jyväskylän ylioppilaat järjestivät "hippitanssiaiset" lokakuussa 1967 vain pari päivää sen jälkeen, kun hippiliike oli julistettu kuolleeksi Amerikassa.

Tapahtuma järjestettiin ylioppilaskunnan Ilokivi-ravintolassa Studia Artica -viikon yhteydessä. Opiskelijoiden sijasta paikalle saapui kuitenkin enimmäkseen koululaisia.

Selostajan arvion mukaan rakkauden sanoman levittäminen oli osanottajille "ilmeisen mieleistä". Hippitunnelmaan on päästy värikkäillä asuilla, puunoksilla ja sattumanvaraisiin ruumiinkohtiin kiinnitetyillä kukkasilla, Flower Power -aatteesta kun oli kyse. Kitarayhtye (luultavasti lahtelainen Tinkle) soittaa versiota Beatlesin All You Need Is Lovesta.

1960-luvun puolivälissä San Franciscon Haight-Ashburyyn syntynyt alakulttuuri pulpahti maailmaan tietoisuuteen juuri vuonna 1967. "Rakkauden kesänä" 1967 Haightiin yritti ahtautua noin 100 000 nuorta, joita elähdytti median levittämä hippiaate.

Haightin karuun todellisuuteen kuuluivat kuitenkin myös huumekuolemat, ryöstöt, pahoinpitelyt ja muut tyypilliset slummien ongelmat. Radikaali Diggers-järjestö järjestikin ironiset hippiaatteen hautajaiset ("Death of Hippie") 6. lokakuuta 1967.

Kesällä ja syksyllä 1967 hipit nousivat myös Suomessa julkisen mielenkiinnon kohteeksi. Päivää ennen Jyväskylän tanssiaisia asiaa pui Jatkoaika-ohjelmassa mm. seurapiirikaunotar Tabe Slioor.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto