Hyppää pääsisältöön

Hippitanssit Jyväskylässä 1967

Jyväskylän ylioppilaat järjestivät "hippitanssiaiset" lokakuussa 1967 vain pari päivää sen jälkeen, kun hippiliike oli julistettu kuolleeksi Amerikassa.

Tapahtuma järjestettiin ylioppilaskunnan Ilokivi-ravintolassa Studia Artica -viikon yhteydessä. Opiskelijoiden sijasta paikalle saapui kuitenkin enimmäkseen koululaisia.

Selostajan arvion mukaan rakkauden sanoman levittäminen oli osanottajille "ilmeisen mieleistä". Hippitunnelmaan on päästy värikkäillä asuilla, puunoksilla ja sattumanvaraisiin ruumiinkohtiin kiinnitetyillä kukkasilla, Flower Power -aatteesta kun oli kyse. Kitarayhtye (luultavasti lahtelainen Tinkle) soittaa versiota Beatlesin All You Need Is Lovesta.

1960-luvun puolivälissä San Franciscon Haight-Ashburyyn syntynyt alakulttuuri pulpahti maailmaan tietoisuuteen juuri vuonna 1967. "Rakkauden kesänä" 1967 Haightiin yritti ahtautua noin 100 000 nuorta, joita elähdytti median levittämä hippiaate.

Haightin karuun todellisuuteen kuuluivat kuitenkin myös huumekuolemat, ryöstöt, pahoinpitelyt ja muut tyypilliset slummien ongelmat. Radikaali Diggers-järjestö järjestikin ironiset hippiaatteen hautajaiset ("Death of Hippie") 6. lokakuuta 1967.

Kesällä ja syksyllä 1967 hipit nousivat myös Suomessa julkisen mielenkiinnon kohteeksi. Päivää ennen Jyväskylän tanssiaisia asiaa pui Jatkoaika-ohjelmassa mm. seurapiirikaunotar Tabe Slioor.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto