Hyppää pääsisältöön

Kansallisoopperan ensi-iltoja

Valtaosa kansainväliseen menestykseen nousseista suomalaisoopperoista on saanut ensi-iltansa Kansallisoopperassa. Suomalaisen oopperan nousukausi alkoi 1970-luvulla.

Vielä 1960-luvulla suomalainen oopperatade oli viettänyt hiljaiseloa. Kansallisoopperassa oli nähty vain neljä kantaesitystä, ja moni oli alkanut pitää oopperaa jo aikansa eläneenä taidemuotona.

Vuoden 1967 kantaesityksensä saaneet Aarre Merikannon Juha ja Tauno Pylkkäsen Tuntematon sotilas olivat kuitenkin olleet kansallisia merkkitapauksia. Juha oli sävelletty jo vuonna 1922, joten kantaesitys oli ollut odotettu. Molemmat keräsivät kiitosta. Tuntemattoman sotilaan ohjasi Edvin Laine.

Aikakauden yleinen tendenssi suosi eurooppalaistyylistä modernismia ja avantgardismia. Niinpä Joonas Kokkosen ja Aulis Sallisen 1970-luvun perinteistä sävelkieltä toteuttaneet Viimeiset kiusaukset, Ratsumies ja Punainen viiva herättivät aikaansa seuraavissa suomalaismodernisteissa paheksuntaa. Kuinka ollakaan, juuri nämä "karvalakkioopperat" nousivat ennennäkemättömään suosioon niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Myöhempiä menestysoopperoita ovat olleet mm. Einojuhani Rautavaaran Vincent (1990), Sallisen Kullervo sekä Kaija Saariahon Kaukainen rakkaus (2000).

Teksti: Petra Himberg

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto