Hyppää pääsisältöön

Maitobaari

Nuorten aikuisten raamattupiirinä aloittanut Maitobaari-liike kehittyi arvoitukselliseksi uskonlahkoksi. Fundamentalistisen lahkon toimintaa tuki myös muuan Tapani Koivuniemi, joka on sittemmin noussut kyseenalaiseen julkisuuteen oman uskonlahkonsa myötä.

Maitobaari-uskonlahko aloitti toimintansa vuonna 1994. Alunperin Espoon Olarin seurakunnan yhteydessä toimineesta raamattupiiristä syntyi lahko, jonka toimintatapoja pidettiin vähintäänkin kyseenalaisina.

Maitobaari erotettiin Olarin seurakunnan yhteydestä vuonna 1997, jonka jälkeen lahko jatkoi toimintaansa itsenäisesti.

Liikkeen toiminnassa oli parhaimmillaan mukana parisataa henkilöä. Äärifundamentalistisen lahkon piirissä ei hyväksytty muun muassa Raamatun uutta käännöstä tai naispappeutta.

Maitobaari-liike itse ei pitänyt itseään lahkona vaan raamatullisuuteen pyrkivänä nuortenpiirinä, jota jahdattiin sen menestymisen vuoksi. Baarilaisten mukaan toiminnassa oli kyse vilpittömästä ja iloisesta Herran ylistyksestä.

Kritisoivatko uskonlahkoja todella vain kateelliset panettelijat vai onko niiden tiukkoja toimintatapoja kyseenalaistettu aiheesta?

Teksti: Ida Karimaa