Hyppää pääsisältöön

Me oopperalaulajat

Vuonna 1999 pääsi Suomen Kansallisoopperan taitava lapsikuoro uudenlaisiin tositoimiin lavalla. Kiljusten Kalevala valloitti raikkaudellaan myös katsojat.

Ilkka Kuusisto sävelsi jazzahtavan lastenmusikaalin sisarensa Irmeli Niemen librettoon vuonna 1998. Keskeisin rooli annettiin Oopperan lapsikuorolle - eikä sen tehtävänä tällä kertaa suinkaan ollut vain laulaa.

"Tää on just sitä mitä toivoo - saa näytellä ja laulaa ja tanssia," miettii 12-vuotias Anna.

Irmeli Niemi oli Kalevalaa lukiessaan yllätyksekseen huomannut eepoksessa yhtäläisyyksiä Jalmari Finnen Kiljusen herrasväen kanssa. Vastaavuuksia löytyi sekä henkilöistä että tarinoista.

Tarinallisten vastaavuuksien lisäksi Niemi löysi teoksille myyttisen yhteystason. "Kiljusissa elää virallinen suomalainen yhteiskunta." Esimerkiksi Pohjolan häiden ja Kiljusten diplomaattijuhlien välillä saattoi nähdä yhteväisyyksiä.

Trio Töydeiden tahdissa lapsilla on lavalla silminnähden hauskaa. Uusi tapa esiintyä olikin jo muuttanut monen tulevaisuudensuunnitelmia

"No ennen mä halusin kokiks. Mut nyt mä haluaisin ehkä oopperalaulajaksikin", 11-vuotias Aleksi sanoo.

Vuotta vanhempi Ville oli vielä empivällä kannalla. "Ehkä (musta tulee) joku muusikko jos hyvin käy. Tai sit joku poliisi tai jotain."

Teksti: Petra Himberg

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto