Hyppää pääsisältöön

Me oopperalaulajat

Vuonna 1999 pääsi Suomen Kansallisoopperan taitava lapsikuoro uudenlaisiin tositoimiin lavalla. Kiljusten Kalevala valloitti raikkaudellaan myös katsojat.

Ilkka Kuusisto sävelsi jazzahtavan lastenmusikaalin sisarensa Irmeli Niemen librettoon vuonna 1998. Keskeisin rooli annettiin Oopperan lapsikuorolle - eikä sen tehtävänä tällä kertaa suinkaan ollut vain laulaa.

"Tää on just sitä mitä toivoo - saa näytellä ja laulaa ja tanssia," miettii 12-vuotias Anna.

Irmeli Niemi oli Kalevalaa lukiessaan yllätyksekseen huomannut eepoksessa yhtäläisyyksiä Jalmari Finnen Kiljusen herrasväen kanssa. Vastaavuuksia löytyi sekä henkilöistä että tarinoista.

Tarinallisten vastaavuuksien lisäksi Niemi löysi teoksille myyttisen yhteystason. "Kiljusissa elää virallinen suomalainen yhteiskunta." Esimerkiksi Pohjolan häiden ja Kiljusten diplomaattijuhlien välillä saattoi nähdä yhteväisyyksiä.

Trio Töydeiden tahdissa lapsilla on lavalla silminnähden hauskaa. Uusi tapa esiintyä olikin jo muuttanut monen tulevaisuudensuunnitelmia

"No ennen mä halusin kokiks. Mut nyt mä haluaisin ehkä oopperalaulajaksikin", 11-vuotias Aleksi sanoo.

Vuotta vanhempi Ville oli vielä empivällä kannalla. "Ehkä (musta tulee) joku muusikko jos hyvin käy. Tai sit joku poliisi tai jotain."

Teksti: Petra Himberg