Hyppää pääsisältöön

Miljoonan euron työaikariita

Tämän illan MOT kertoo tarinan entisestä SAK:n opiston opettajasta, joka riitaantui työantajansa kanssa kohtalokkain seurauksin. Hän ilmiantoi työantajansa, koska epäili sen nostaneen valtionavustuksia perusteettomasti. Tästä kehkeytyi yksi Suomen työoikeuden katkerimpia riitoja.

Vuosikausia kestänyt prosessi on nyt johtanut siihen, että opetusministeriö perii valtionosuuksia takaisin SAK:n Kiljavan opistolta korot mukaan luettuna yli 1 119 000 euroa.

Opetusministeriön mukaan tämä on summa, jonka opisto on perusteettomasti hakenut valtion rahaa järjestämäänsä koulutukseen. Opistoa ylläpitävä SAK:n koulutussäätiö on valittanut ministeriön päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Opetushallitus ja opetusministeriö selvittelivät vuosikausia maineikkaan ammattiyhdistysopiston rahankäyttöä. Opiston epäiltiin muun muassa hakeneen valtionapuja kursseihin, joista se oli jo saanut maksun kursseja tilanneilta yrityksiltä.

Poliisi puolestaan on tutkinut asiaa epäiltynä törkeänä avustuspetoksena. Vuosien 1998–2006 tapahtumia selvittävä esitutkinta valmistunee maaliskuussa. Poliisi on kuulustellut rikoksesta epäiltyinä kymmenkuntaa henkilöä, jotka ovat toimineet Kiljavan opistolla.

SAK:n koulutussäätiö on pulassa, mutta hyvin ei käynyt myöskään prosessin käynnistäneelle opettajalle. Hänelle ja hänen miehelleen on kertynyt satojen tuhansien eurojen oikeudenkäyntikulut. Tarinan opetus: oikeutta voi Suomessa saada, mutta leikkiin ryhtyvän on oltava valmis menettämään omaisuutensa.

Toimittaja Juha Ristamäki 

Kommentit