Hyppää pääsisältöön

Tuhlaajapoika palaa rikkaan Suomi-tädin helmaan

Tuhlaajapoika palaa kotimaahansa kauan kestäneeltä maailmanmatkaltaan - hillittömän koti-ikävän vallassa. Lentokoneessa viereen asettuu lehdistö-attasea, joka tietää Suomesta kaiken.

Tietolaatikko

Elokuvan ensi-esitys oli itsenäisyyspäivänä 1978, kun Suomi täytti 60 vuotta. Trilogian seuraavat osat olivat, "Tuhlaajapojan päiväkirja" (1987) ja "Tuhlaajapoika ja Sokrates" (1992).

Nainen markkinoi Suomea, tekee maalle brändiä maailmaa kiertäessään. Niinpä Tuhlaajapoika saa tahtomattaan kuulla, kuinka erinomainen maa Suomi on Alvar Aaltoineen ja designeineen.

Tuhlaajapoika tuntee tämän kaiken, mutta kaipaa kotimaastaan jotain muuta. Hänelle ulkonainen menestys ei merkitse mitään. Ei hän ajattele palatessaan 200 tuhatta työtöntäkään, ei sitä köyhyyttä ja kurjuutta, missä maa vielä sotavuosien jälkeen elää.

Tuhlaajapojalla tuntee primitiivistä halua puhdistautua sukeltamalla Inarin järveen. Hän haluaa mennä erämaahan ja tarpoa hillasoita. Hän haluaa kokea joulukirkon, tavata kylänmiehiä ja -naisiakin, keskustella Valmetin uudesta traktorista, käydä markkinoilla ja kuunnella helppoheikin viimeiset vitsit.

Tuhlaajapoika puhuttelee 60-vuotiasta Suomea rikkaaksi tädikseen, jonka luokse on palaamassa. Hän ei toista kertaa jättäisi maataan.

Teksti: Eeli Aalto & Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto