Hyppää pääsisältöön

Inhimillinen tekijä: Sydän kahdessa maailmassa

Miten juutalaisuus ja suomalaisuus kulkevat käsi kädessä ihmisen arjessa? Aiheesta keskustelemassa ovat myyntisihteeri Ilana Sella, kansanedustaja Ben Zyskowicz ja toimittaja Rony Smolar.

"Sanotaan, että on sattumaa jos juutalainen syntyy vaikkapa suomalaiseksi tai saksalaiseksi. Se, että syntyy juutalaiseksi taas on kohtalo, jonka kanssa on vain elettävä."

Juutalaiset ovat pieni, mutta elinvoimainen vähemmistö Suomessa. Helsingin juutalaiseen seurakuntaan kuuluu reilu 1000 jäsentä ja koko Suomen juutalainen yhteisö käsittää reilu puolitoista tuhatta henkeä.

Millaista on elää juutalaisena suomalaisessa yhteiskunnassa? Kumpaa Suomen juutalaiset kokevat enemmän olevansa, juutalaisia vai suomalaisia - vai voiko näitä ominaisuuksia lainkaan erottaa toisistaan?

Teksti: Ida Karimaa

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto