Hyppää pääsisältöön

10 minuuttia ennen junan lähtöä 1939

Pekka Tiilikainen selostaa junan lähtöä edeltävää hyörinää Helsingin rautatieasemalla syyskuussa 1939. Selostajan ääni poimii kuultavaksi eloisia yksityiskohtia kuin elokuvakamera.

Tiilikainen onnistuu rakentamaan lähdön odotuksesta milteipä jännitysnäytelmän, joka huipentuu junan irtautumiseen laiturista. Vähän väliä vilkuillaan asematornin kelloa, joka yleisön tietämättä osoittaa pari minuuttia etuaikaa.

Selostaja kiinnittää katseensa mm. kompuroivaan merimieslakkiseen poikaan, pyylevään ja viiksiään pyyhkivään poliisiin, "paakkelseja" mutustaviin nuoriin ja nuorenparin "makoisaan" lähtösuudelmaan. Hän kirjaa myös ylös arkikulttuurin tärkeän murroksen: miehet ovat alkaneet kantaa lompakkoa yhä useammin takataskussaan.

Selostusta ja sen rakennetta on selvästi etukäteen mietitty, ja luultavasti myös haastateltavia on valmisteltu etukäteen. Matkustajien ja lähtötilanteen kuvailun lisäksi vieraillaan junanlähettäjän toimistossa ja lippukonttorissa. Lippukoneen toiminnasta saadaan yksityiskohtainen kuvaus.

Yleisradiossa tehtiin 1930-luvulla useita vastaavankaltaisia reportaaseja. Tällaisissa tilanne- ja tunnelmakuvauksissa kehiteltiin uutta, nimenomaan radiota varten tehtyä ohjelmamuotoa. Reportaashimuodon uranuurtaja Suomessa oli Martti Jukola, jolta Pekka Tiilikainenkin oppinsa sai.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto