Hyppää pääsisältöön

10 minuuttia ennen junan lähtöä 1939

Pekka Tiilikainen selostaa junan lähtöä edeltävää hyörinää Helsingin rautatieasemalla syyskuussa 1939. Selostajan ääni poimii kuultavaksi eloisia yksityiskohtia kuin elokuvakamera.

Tiilikainen onnistuu rakentamaan lähdön odotuksesta milteipä jännitysnäytelmän, joka huipentuu junan irtautumiseen laiturista. Vähän väliä vilkuillaan asematornin kelloa, joka yleisön tietämättä osoittaa pari minuuttia etuaikaa.

Selostaja kiinnittää katseensa mm. kompuroivaan merimieslakkiseen poikaan, pyylevään ja viiksiään pyyhkivään poliisiin, "paakkelseja" mutustaviin nuoriin ja nuorenparin "makoisaan" lähtösuudelmaan. Hän kirjaa myös ylös arkikulttuurin tärkeän murroksen: miehet ovat alkaneet kantaa lompakkoa yhä useammin takataskussaan.

Selostusta ja sen rakennetta on selvästi etukäteen mietitty, ja luultavasti myös haastateltavia on valmisteltu etukäteen. Matkustajien ja lähtötilanteen kuvailun lisäksi vieraillaan junanlähettäjän toimistossa ja lippukonttorissa. Lippukoneen toiminnasta saadaan yksityiskohtainen kuvaus.

Yleisradiossa tehtiin 1930-luvulla useita vastaavankaltaisia reportaaseja. Tällaisissa tilanne- ja tunnelmakuvauksissa kehiteltiin uutta, nimenomaan radiota varten tehtyä ohjelmamuotoa. Reportaashimuodon uranuurtaja Suomessa oli Martti Jukola, jolta Pekka Tiilikainenkin oppinsa sai.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto