Hyppää pääsisältöön

Suomineito alennusmyynnissä

"On kahdenlaisia turisteja, niitä jotka tuovat rahaa ja niitä joilta jää pelkkiä roskia." Suomeen virtaavat vastuuttomat matkailijat aiheuttivat närkästystä rauhaa ja siisteyttä arvostavissa suomalaisissa. Yksi päivittelyn aiheista oli saksalainen hotellibussi ja sen mukanaan tuomat omatoimimatkailijat.

Vuonna 1973 tehdyssä tv-ohjelmassa pohditaan millaisia matkailijoita Suomeen kannattaa houkutella ja miten matkailijoiden odotetaan käyttäytyvän.

Tilausmatkalle Suomeen saapuvia saksalaisia katsottiin suopeasti. "Nämä ovat hyviä turisteja" esittelee toimittaja lentoasemalta turistibussiin lipuvia saksalaisia.

Sen sijaan omin päin matkaavat, omia eväitään syövät ja vastuuttomasti käyttäytyvät saksalaiset olivat ongelma.

Ohjelmassa esitellään paheksuttava saksalainen hotellibussi "Das rollende hotel", johon mahtuu nukkumaan 40 ihmistä. Majoituksista ja muista palveluista saatavat tuotot jäivät sen takia suomalaisilta saamatta.

Saksalaisia turisteja kuljettava yöpymiseen tarkoitettu perävaunu (hotellivaunu)
Turisteja kuljettava linja-auto, jonka perässä on yöpymiseen tarkoitettu perävaunu (kuvattu vuonna 2004) Saksalaisia turisteja kuljettava yöpymiseen tarkoitettu perävaunu (hotellivaunu) Kuva: Arja Lento matkailu

Lohilammikosta löytyi Saksan markka

Itäsuomalaiset kertovat ohjelmassa kohtaamisistaan turistien kanssa.

Rautalammilla kauppias oli palvellut turistitulvaa "hiki hatussa ehtimättä moneen viikkoon kesämökilleen". Kun hän lopulta pääsi mökille oli sinne leiriytynyt kolme autolastillista turisteja.

Saksalaisneidot olivat piiloutuneet tanssilavan alle säästääkseen viiden markan sisäänpääsymaksun. "He antoivat ymmärtää olevansa älylliseltä tasoltaan niin paljon meitä ylempänä, että heille on suotava eri vapauksia" tuhahtaa tanssipaikan työntekijä.

Huovisten pariskunta kertoo löytäneensä kesäpaikkansa lohilammikosta Saksan markan ja Tanskan kruunun. Turistit olivat selvästikin olleet kalastuspuuhissa Huovisten lohilammikossa.

Ohjeet käteen rajalla

Suomalaiset ja pohjoismaalaiset osasivat ohjelman mukaan käyttää oikein jokamiehenoikeuttaan. Ryhmämatkalaisiakin valistettiin asiasta matkanjohtajien toimesta, mutta "villinä vaeltava" omatoiminen turisti oli se kaikkein vaarallisin.

Jokamiehenoikeuksien rajoittaminen ulkomaalaisten kohdalla koettiin tarpeelliseksi. Ohjelmassa kaavaillaan myös ohjeita, jotka jaettaisiin jo rajalla jokaiselle Suomeen saapuvalle.

Turistien erheellisiin käsityksiin Suomen jokamiehenoikeuksista törmättiin myöhemminkin. Vuonna 1978 joukko saksalaisia tavattiin Saariselällä rakentamasta hirsimökkiä, jota varten he olivat luvatta kaataneet kahdeksan kiintokuutiota puuta.

Joukon johtaja oli lukemansa perusteella saanut käsityksen, että heidän puuhansa ovat Suomessa sallittuja. Tarkoituksena oli viettää asumuksessa pari kuukautta ja jättää mökki sitten autiotuvaksi. Asia hoidettiin sopimalla korvauksista, vaikka rikosilmoitukseenkin olisi ollut aineksia.

Teksti: Heidi Sommar & Jukka Lindfors

Kommentit