Hyppää pääsisältöön

Suomineito alennusmyynnissä

"On kahdenlaisia turisteja, niitä jotka tuovat rahaa ja niitä joilta jää pelkkiä roskia." Suomeen virtaavat vastuuttomat matkailijat aiheuttivat närkästystä rauhaa ja siisteyttä arvostavissa suomalaisissa. Yksi päivittelyn aiheista oli saksalainen hotellibussi ja sen mukanaan tuomat omatoimimatkailijat.

Vuonna 1973 tehdyssä tv-ohjelmassa pohditaan millaisia matkailijoita Suomeen kannattaa houkutella ja miten matkailijoiden odotetaan käyttäytyvän.

Tilausmatkalle Suomeen saapuvia saksalaisia katsottiin suopeasti. "Nämä ovat hyviä turisteja" esittelee toimittaja lentoasemalta turistibussiin lipuvia saksalaisia.

Sen sijaan omin päin matkaavat, omia eväitään syövät ja vastuuttomasti käyttäytyvät saksalaiset olivat ongelma.

Ohjelmassa esitellään paheksuttava saksalainen hotellibussi "Das rollende hotel", johon mahtuu nukkumaan 40 ihmistä. Majoituksista ja muista palveluista saatavat tuotot jäivät sen takia suomalaisilta saamatta.

Saksalaisia turisteja kuljettava yöpymiseen tarkoitettu perävaunu (hotellivaunu)
Turisteja kuljettava linja-auto, jonka perässä on yöpymiseen tarkoitettu perävaunu (kuvattu vuonna 2004) Saksalaisia turisteja kuljettava yöpymiseen tarkoitettu perävaunu (hotellivaunu) Kuva: Arja Lento matkailu

Lohilammikosta löytyi Saksan markka

Itäsuomalaiset kertovat ohjelmassa kohtaamisistaan turistien kanssa.

Rautalammilla kauppias oli palvellut turistitulvaa "hiki hatussa ehtimättä moneen viikkoon kesämökilleen". Kun hän lopulta pääsi mökille oli sinne leiriytynyt kolme autolastillista turisteja.

Saksalaisneidot olivat piiloutuneet tanssilavan alle säästääkseen viiden markan sisäänpääsymaksun. "He antoivat ymmärtää olevansa älylliseltä tasoltaan niin paljon meitä ylempänä, että heille on suotava eri vapauksia" tuhahtaa tanssipaikan työntekijä.

Huovisten pariskunta kertoo löytäneensä kesäpaikkansa lohilammikosta Saksan markan ja Tanskan kruunun. Turistit olivat selvästikin olleet kalastuspuuhissa Huovisten lohilammikossa.

Ohjeet käteen rajalla

Suomalaiset ja pohjoismaalaiset osasivat ohjelman mukaan käyttää oikein jokamiehenoikeuttaan. Ryhmämatkalaisiakin valistettiin asiasta matkanjohtajien toimesta, mutta "villinä vaeltava" omatoiminen turisti oli se kaikkein vaarallisin.

Jokamiehenoikeuksien rajoittaminen ulkomaalaisten kohdalla koettiin tarpeelliseksi. Ohjelmassa kaavaillaan myös ohjeita, jotka jaettaisiin jo rajalla jokaiselle Suomeen saapuvalle.

Turistien erheellisiin käsityksiin Suomen jokamiehenoikeuksista törmättiin myöhemminkin. Vuonna 1978 joukko saksalaisia tavattiin Saariselällä rakentamasta hirsimökkiä, jota varten he olivat luvatta kaataneet kahdeksan kiintokuutiota puuta.

Joukon johtaja oli lukemansa perusteella saanut käsityksen, että heidän puuhansa ovat Suomessa sallittuja. Tarkoituksena oli viettää asumuksessa pari kuukautta ja jättää mökki sitten autiotuvaksi. Asia hoidettiin sopimalla korvauksista, vaikka rikosilmoitukseenkin olisi ollut aineksia.

Teksti: Heidi Sommar & Jukka Lindfors

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto