Hyppää pääsisältöön

Tv-tekniikan ihmeet

Komeat kamerat ja muut hienot televisiolaitteet olivat ihmetyksen kohteena, kun tv-toiminta otti Suomessa ensimmäisiä askeleitaan.

Tv-väki oli uusista laitteista innoissaan. Kun tv-lupien määrä ylitti Suomessa puolen miljoonan rajan vuonna 1964, nähtiin televisiossa lähes kahden tunnin mittainen juhlalähetys, jossa Yleisradion toimintaa esiteltiin perusteellisesti.

Studio-osaston päällikkö Pentti Pesari kertoi tv-tekniikan hienouksista. Juhlalähetyksen juontajana ja haastattelijana oli Poppe Berg.

Kaiken sydän on ohjaamo, jossa lähetyksen lankoja hallitaan. Kameramiehet, äänitarkkailijat, kuvatarkkailijat, valaisijat ja muu tekniikan väki vastaavat siitä, että ohjelmat välittyvät kotikatsomoihin.

Vaikka tv-tekniikka on vuosien saatossa kehittynyt, keskeisimmät työvaiheet ovat edelleen jokseenkin samat.

Teksti: Reijo Perälä

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto