Hyppää pääsisältöön

Kuinka tehdään Satuhäät?

Satuhäät: Johannes ja Suvi Honkanen. Filmaattiset Oy, kuva: Arttu Ristmeri.

Satuhäät on kevään alkajaisiksi tuonut olohuoneisiimme kiukkuisenoloisen, tupakkaa kuluttavan morsiamen, toisessa jaksossa juhlitaan pehmoleluilla koristellussa juhlapaikassa Satumetsä-teemahäissä.

Luvassa on vielä kymmenen uuden jakson verran dramatiikkaa ja onnenkyyneliä.

Toinen alkuperäisidean isistä on ohjelmaa koko sen olemassaoloajan tuottanut Juha-Pekka Ristmeri Filmaattiset Oy:stä. Yhdessä Timo Suomen kanssa ideoitu sarja on vuosien varrella muuttanut olomuotoaan radikaalisti.

- Aluksi keskityimme hääjuhlaan, se oli koko ohjelman ydin. Muutama vuosi sitten aloimme tehdä ohjelmaa laajemmalla perspektiivillä: haluamme tutustuttaa katsojat päähenkilöihin hyvin. Kiinnitämme paljon huomioita parien valintaan – heidän täytyy olla jollain tapaa kiinnostavia, sanoo Juha-Pekka Ristmeri.

Formaatinmuutos tarkoittaa sitä, että ohjelmaan osallistuvien parien on oltava valmiita panemaan itsensä kokonaan likoon. Kameroita ei pääse pakoon. Mikä saa ihmiset osallistumaan tällaiseen piinaan?

- Kyllä aidoin, tärkein ja useimmin kuultu syy on se, että parit haluavat näyttää rakkautensa koko maailmalle.

Onneksi rakkaus myös näkyy ohjelmasta, useimmiten. Vaikka osalle mukaantulon syynä on puhtaasti julkisuus, niin taloudellista hyötyä ohjelmanteosta ei tule.

-  Taloudellista hyötyä ei tule osallistujille missään muodossa, päähenkilöiden pientä esiintymispalkkiota lukuun ottamatta. Me emme siis tosiaankaan kustanna häitä, tarkentaa Ristmeri.

- Monenlaista hyötyä on ohjelmanteosta toki koetettu vuosien varrella saada irti, mutta se ei istu meidän toimintatapaamme.


Kuvaaja on luottokaveri

Kentällä ohjelmaa tekevät kuvaajat, jotka yhdessä toimittaja-ohjaajan kanssa seuraavat hääjuhlaansa valmistautuvaa paria tiiviisti viikkoja, joskus jopa kuukausia ennen h-hetkeä. Kuvattavat tottuvat kameroihin yleensä parissa päivässä. Sen jälkeen niiden olemassaoloa ei juuri huomata.

Intiimistä suhteesta kuvattaviin kertoo se, että kuvaajat myös tutustuvat pareihin hyvin, usein myös ystävystyvät. Ei ole harvinaista, että kuvaaja toimii vaikka lapsenvahtina silloin, kun sattuu paikalle tilanteen kannalta sopivasti.

Tuotantoyhtiö saa pareilta etukäteen tiedon tärkeimmistä häävalmisteluista kuten pukujen sovituksesta, sormuksen ostosta sekä juhlapaikan ja -musiikin valinnasta. Molempia osapuolia sitoo sopimus, jonka mukaan mennään - ohjelmaan kuuluu se, että kaikesta puhutaan eikä salaisuuksia ole.

Hääviikolla parin kuvaaminen tiivistyy ja huipentuu.

Kuvaaja on ihossa kiinni koko viikon, ennen kaikkea kaksi juhlaa edeltävää päivää.
- Kuvaaja on ihossa kiinni koko viikon, ennen kaikkea kaksi juhlaa edeltävää päivää. Silloin kyllä helpostikin alkaa parin pinna jo olla kireällä, tietää Juha-Pekka Ristmeri.Ruudussa niin myötä- kuin vastamäki


Ohjelman kuvausten jälkeen suunnitellaan käsikirjoitus, jonka leikkaaja toteuttaa. Tässä vaiheessa ohjelma saa muotonsa: ennalta ei voida tietää, mikä nousee ohjelman kärjeksi.

Satuhäiden leikkaajina toimivat Katja Saraviita ja Juha Kuoppala saavat tyypillisimmillään käsiinsä 50 – 70 tuntia materiaalia, josta leikataan 50 minuuttia valmista ohjelmaa.

Ennen onnenkyyneliä ruudussakin nähtävä stressi ja paine saavat ihmiset käyttäytymään ailahtelevasti, ja aina päähenkilöt eivät tunnista itseään kuvatusta jaksosta.

- Jonkin verran on tullut pyyntöjä poistaa kohtauksia ohjelmasta. Emme kuitenkaan poista mitään, mikäli kyseessä ei ole aivan asiavirhe. Haluamme näyttää asiat niin kuin ne ovat. Se on tämän ohjelman suola.

Satuhäissä sattuu ja tapahtuu - lue kuvauksissa sattuneista kommelluksista

Satuhäät Yle TV2 torstaisin klo 21 ja Yle Areenassa viikon ajan esityksestä.


Linkit:

Kommentit
 • Kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen halusi paaviksi mutta ryhtyi taiteilijaksi, koska halusi muuttaa maailmaa

  Nuori feministi unelmoi suuria Lähi-idässä

  Jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla Kirsimaria E. Törönen aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Yli neljännesvuosisadan taiteilijana toiminut, Mikkelissä vaikuttava, Kirsimaria E. Törönen tietää omakohtaisesti millaista sitkeyttä kuvataiteilijana itsensä ja perheensä elättäminen vaatii.

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit sivuille.

  Kuusi kuvaa kertoo vieraana olevan henkilön elämäntarinan kuuden hänelle tärkeän valokuvan kautta. Lauantaisin klo 8.05, uusinta keskiviikkoisin klo 22.05 Yle Radio 1 Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit ohjelmien sivuille, josta löytyvät esillä olevat kuvat ja esittely ohjelman vieraasta. Kirsimaria E.

 • Valon villitsemä - Kari Kola

  Valotaiteilija Kari Kolan ajatuksia.

  Valtaiteilija Kari Kola tekee suuren mittakaavan valoteoksia. Oman kotinsa hän löysi Joensuusta ja sieltä käsin hän risteilee eri puolilla maailmaa suunnittelemassa ja toteuttamassa huikeita valoteoksia. Joensuussa hän on omistautunut maailman pohjoisimman trooppisten perhosten puutarhan ylläpitämiseen. Suuria valoteoksia on mm.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen halusi paaviksi mutta ryhtyi taiteilijaksi, koska halusi muuttaa maailmaa

  Nuori feministi unelmoi suuria Lähi-idässä

  Jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla Kirsimaria E. Törönen aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Yli neljännesvuosisadan taiteilijana toiminut, Mikkelissä vaikuttava, Kirsimaria E. Törönen tietää omakohtaisesti millaista sitkeyttä kuvataiteilijana itsensä ja perheensä elättäminen vaatii.

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit sivuille.

  Kuusi kuvaa kertoo vieraana olevan henkilön elämäntarinan kuuden hänelle tärkeän valokuvan kautta. Lauantaisin klo 8.05, uusinta keskiviikkoisin klo 22.05 Yle Radio 1 Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit ohjelmien sivuille, josta löytyvät esillä olevat kuvat ja esittely ohjelman vieraasta. Kirsimaria E.

 • Valon villitsemä - Kari Kola

  Valotaiteilija Kari Kolan ajatuksia.

  Valtaiteilija Kari Kola tekee suuren mittakaavan valoteoksia. Oman kotinsa hän löysi Joensuusta ja sieltä käsin hän risteilee eri puolilla maailmaa suunnittelemassa ja toteuttamassa huikeita valoteoksia. Joensuussa hän on omistautunut maailman pohjoisimman trooppisten perhosten puutarhan ylläpitämiseen. Suuria valoteoksia on mm.

 • Valotaiteilija Kari Kola suunnittelee Grönlantiin ilmastomuutoksen visualisointia

  Valotaiteilija rakastaa outoja paikkoja.

  Valotaiteilija Kari Kola rakastaa poikkeuksellisia paikkoja ja valaisee niitä ympäri maailmaa. Grönlannin jäätikölle ja Jordaniaan Petran pyhään kaupunkiin on suunnitteilla valotaideteokset. Yhdeksäntuhannen kilometrin pituisen Kiinan muurin suunnitelmat yhden päivän valotaideteokseen ovat jo olemassa. Huiman rohkea ja ennakkoluuloton Kari Kola luo yhteyksiä niin ministereihin, pormestareihin, kuin prinsessoihin toteuttaakseen suunnitelmiansa. Tässä mittakaavassa hänellä ei ole maailmalla edes kilpailijoita.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

 • Tiede ja usko – ikkunoita totuuteen

  Serafim Seppälän ajatuksia tieteestä ja uskosta.

  Professori ja pappismunkki Serafin Seppälä on mielenkiintoinen yhdistelmä analyyttistä tiedemiestä ja mystikkoa. Itä-Suomen Yliopiston patristiikan professorina hän pitää luentoja mm. numeroiden metafysiikasta. Silloin kun hän ei ole syventynyt tutkimukseen tai kirjoita kirjoja, hän harrastaa esimerkiksi vanhaa juutalaista tai armenialaista musiikkia.

 • Tunteella ja taidolla - kansanmuusikko Sari Kaasinen

  Sari Kaasisen haastattelu

  Sari Kaasinen on elänyt koko elämänsä kansanmusiikille ja nyt Joensuun kulttuurijohtajanakin hän nauttii edelleen esiintymisestä. Valmistautuessaan konserttiin Carelia-salissa Joensuussa hän kertoo elämänsä vaiheista ja tärkeistä asioista elämänsä varrella radiosarjan Kuusi kuvaa toimittajalle.

 • Joulu syntyy yhdessäolosta rakkaiden kanssa - muusikko, kulttuurijohtaja Sari Kaasinen

  Kansanmusiikin voimanainen palasi juurilleen.

  Joulun laittaminen ja yhdessä oleminen on Sari Kaasiselle joulussa kaikkein tärkeintä. Tavaran määrä ja niiden tärkeys vähenee vuosi vuodelta, mutta rakkaus satoihin lasisiin joulupalloihin säilyy. Joensuun kulttuurijohtajakasi tänä vuonna valittu Kaasinen rauhoittuu jouluun viettoon lapsuuden maisemissa Rääkkylässä.

 • Keskustele rauhantyöstä

  Onko rauhanliikkeellä merkitystä?

  Mitä mieltä olet rauhanjärjestöistä: onko niiden työllä merkitystä? Mikä olisi vaikuttavinta rauhantyötä mielestäsi?

 • Pianotaiteilija Meri Louhos, 91-v., elää vahvasti tätä päivää

  Pianopedagogi iloitsee oppilaidensa menestymisestä.

  Historia herää eloon pianotaiteilija ja -pedagogi Meri Louhoksen seurassa. Yli yhdeksäänkymmeneen vuoteen mahtuu monipuolisen pianotaiteilijan niin arkea ja juhla kuin tv- ja radiojuontajan uran käänteitä. Kuusi kuvaa ohjelmassa taiteilijaa avaa elämänsä tarinaa viiden valokuvan kautta.

 • Muotisuunnittelija Jaakko Selin pukeutuu miten haluaa

  Muotitoimittaja suunniteli funktionaalisia työvaatteita

  Monessa mukana ollut muotisuunnittelija ja matkatoimittaja Jaakko Selin rakastaa muodin monimuotoisuutta. Osto- ja myyntiliikkeen takahuoneessa syntyneenä hän puolustaa jokaisen ihmisen oikeutta kauneuteen ja tyyliin. Kuudenkympin kynnyksellä hän nauttii tyylien moninaisuudesta ja pukeutumisen vapaudesta.