Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Napakka ja kiristettävä tossu sopii avantoon

avantotossut (Video still, Kuva: YLE)

Avantouimarille talvi on ollut hyvä, sillä vedet ovat jäässä koko Suomessa. Kylmällä ilmalla tarvitaan myös hyvät varusteet. Kuningaskuluttajan kolme kovaa testasivat avantouinnissa käytettävät neopreenitossut.

Avantotossuja testattiin vuodenvaihteessa 2010-2011 Helsingin Marjaniemessä, missä avantouintia harrastaa lähes tuhannen jäsenen Meriuimarit-seura. Kolmen kovan tossuihin hyppäsivät Henrik ja Anneli Blumenthal, sekä seuran puheenjohtajana toimiva Riitta Lampela.

Avantouinnissa käytettäviä neopreenitossuja myydään urheilu- ja retkeilyliikkeissä. Myös suurimmista marketeista voi löytää tossut alle 30 eurolla. Kuningaskuluttajan testiin valittiin kolme narulla suljettavaa mallia sekä edullinen perustossu.

Testattavat tossut olivat Deep Sea, CSR Avantouintitossu, Waimea, sekä Pro Swim -uimatossu.

Pitävä pohja on perusedellytys

Ensimmäiseen testiin tossut joutuvat jo matkalla veteen. Pohjan pitää olla riittävän tuhti, näin jäästä tai hiekoituksesta ei ole haittaa. Hyvä pohjamateriaali löytyi ainakin Deep Sea -tossusta.

- Tällainen perusavantouintitossu, joka kyllä täyttää tehtävänsä. Pohja on hyvä, eli pitää tuolla jäällä, sanoo Riitta Lampela.

Deep Sea –tossun kohdalla tehtiin hyvä yleishavainto: tossun pitää olla riittävän napakka, jotta sisään ei pääse liikaa vettä. Irrotettava pohjallinen puolestaan nopeuttaa tossun kuivumista, mutta ainakin näissä testitossuissa niiden käyttöikä jäi kovin lyhyeksi.

masto (Video still, Kuva: YLE)

- Tässä on tämän tossun varsinainen heikkous, sanoo Lampela ja näyttää pohjallista, josta kangaspäällinen on jo muutaman käyttökerran jälkeen irronnut.

Toiset testaajat olivat ratkaisseet pohjallisongelman yksinkertaisesti ottamalla pohjalliset kokonaan pois. Tästä huolimatta tossut tuntuivat mukavalta jalassa, samoin kuin seuraavat, Waimea –merkkiset tossut.

- Noin yleisesti ottaen tämä tuntui oikein mukavalta ja tässä on kunnon pohja, toteaa Henrik Blumenthal.

Waimeasta löytyy myös erikoisominaisuus.

– Tämä oli ainoa tossu, jossa oli ylimääräinen suoja kärjessä. Se suojaa varpaita, jos sattuu potkaisemaan jään reunaan.

Tossu tiukasti kiinni

Tossujen ominaisuuksista tärkeäksi nousi nilkan kohdalla oleva kiristysnaru, joka osittain estää veden pääsemisen kenkään. Tosin kiristysnarustakaan ei ole apua, jos tossu on muuten liian leveä. Molemmille naispuolisista testaajista Waimea –merkkinen tossu oli lestistä turhan leveä, jolloin sisään pääsi myös tarpeettoman paljon vettä.

– Jotenkin räpylämäiset, arvioi Riitta Lampela.

Testaajien mielestä näilläkin tossuilla pärjää kohtalaisesti.

uimarit (Video still, Kuva: YLE)

Avantouimarien parissa kaikki eivät suosi varusteita, avantoon saatetaan mennä pelkissä uimahousuissa. Monilla uimareilla näkee myös pelkistettyjä uimatossuja, joten testiryhmämme päätti kokeilla nekin. Etolan pelkistetty malli ei kehuja kerännyt.

- Kyllä mä sanoisin, että tämä kuuluu uimahalliin ja kesäisille hiekkarannoille. En kyllä millään pysty suosittelemaan avantouintitossua, sanoo Lampela Pro Swim –tossuista.

Kun nilkassa ei ole kunnollista kiristystä, lipeää kenkä helposti pois jalasta.

- Sitten tämä ei vedessä yhtään lämmitä, vaan sinne hulahtaa vettä, tosin se tulee nopeasti pois sieltä, mutta ei tämä varsinainen avantouintitossu ole, kertoo Henrik Blumenthal.

Selvä voittaja pikkuvioista huolimatta

Hyvän tossun pitää olla napakka, nopeasti kuivuva ja kestävä – valmistajille tässä riittääkin haastetta.

kädet (Video still, Kuva: YLE)

CSR Avantouintitossu istui kaikkien kolmen testaajan jalkaan. Harmillisesti myös kaikkien kolmen tossuista irtosivat kiristysnauhojen stopparit lähes ensimmäisellä käyttökerralla. Muita vikoja CSR tossusta ei juuri löytynyt.

Tossutestin pisteet:

Avantouintitossut pisteet hinta
1. CSR avantotossu 4p 24,90€
2. Waimea 3,5p 11,95€
3. Deep Sea 3,0p 24,90€
4. Pro-Swim uimatossu 1,0p 8,25€

Pisteet 1-5.

- Tämä on pehmeä ja sitten kun laittoi jalkaan, niin tämä on napakka ja pohja on erittäin hyvä ihasteli Anneli Blumenthal.

- Eikä ole mitään irtopohjallista, joka haittaisi jalkaan laittamista.

Voittokamppailu käytiin kiristysnarulla varustettujen avantotossujen välillä. Pro Swim -uimatossut olivat mukana lähinnä vertailun vuoksi. Parhaiten pärjäsi lopulta CSR tossu – se istui parhaiten kaikkien kolmen testaajan jalkaan ja tuntui muutenkin miellyttävästä. Kolme nyörillistä tossua saivat kuitenkin kaikki kiitosta ja kelpasivat testaajille oikein hyvin avantouintitossuksi.

Ja mikäli avantouinti alkoi harrastuksena kiinnostaa, kannattaa tutustua ensin aloittelijan ohjeisiin.

Joonas Turunen / Kuningaskuluttaja TV 1

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.