Hyppää pääsisältöön

Vallisaaren räjähdysonnettomuus 1937

Yleisradion ilmeisesti ensimmäinen uutisselostus syntyi, kun Helsingin Vallisaaressa tapahtui tuhoisa ammusvaraston räjähdys. Toimittaja Reino Hirviseppä riensi ääniauton kyydissä Eteläsatamaan.

Vallisaaren onnettomuus sai luultavasti alkunsa varomattomasta taistelupanosten käsittelystä. Seurasi tuhoisien räjähdysten ketju, joka tärisytti seiniä Töölössä asti. Vallisaari oli täynnä savua ja ilmassa lentäviä kiviä ja sirpaleita. Onnettomuudessa kuoli 12 henkeä ja haavoittui kymmeniä.

Tapahtuman johdosta päivän radio-ohjelmaa muutettiin. Reino Hirviseppä (R. W. Palmroth alias Palle) lähti muutaman korttelin päässä sijaitsevasta radiotalosta tallentamaan silminnäkijöiden kertomuksia mikrofoninsa kanssa. Selostus lähetettiin pian tallennuksen jälkeen.

Tallenteella Hirviseppä takeltelee hieman ja puhuu toistuvasti haastateltaviensa päälle, mutta reportaasin aito tunnelma sai kiitosta Radiokuuntelija-lehdessä pari viikkoa myöhemmin: "Haastattelut, jotka Eteläsataman ympäristössä kuulimme, olivat varmaan tuoreimpia ja luonnollisimpia, mitä radiossa on koskaan saatu. Siinä keskusteli kaksi ihmistä, joista toisen äänessä värisi vielä läheltä nähtyjen tapahtumain järkytys."

Tähän aikaan oli aivan poikkeuksellista, että ennalta suunnitellusta radio-ohjelmasta poikettiin. Uutiset tulivat STT:ltä, ja tapahtumaselostuksia tehtiin vain urheilukilpailuista tai ennakolta tiedossa olevista juhlallisuuksista. Uutisselostukset yleistyivät vasta sodanaikaisten rintamareportaasien myötä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto