Hyppää pääsisältöön

Vallisaaren räjähdysonnettomuus 1937

Yleisradion ilmeisesti ensimmäinen uutisselostus syntyi, kun Helsingin Vallisaaressa tapahtui tuhoisa ammusvaraston räjähdys. Toimittaja Reino Hirviseppä riensi ääniauton kyydissä Eteläsatamaan.

Vallisaaren onnettomuus sai luultavasti alkunsa varomattomasta taistelupanosten käsittelystä. Seurasi tuhoisien räjähdysten ketju, joka tärisytti seiniä Töölössä asti. Vallisaari oli täynnä savua ja ilmassa lentäviä kiviä ja sirpaleita. Onnettomuudessa kuoli 12 henkeä ja haavoittui kymmeniä.

Tapahtuman johdosta päivän radio-ohjelmaa muutettiin. Reino Hirviseppä (R. W. Palmroth alias Palle) lähti muutaman korttelin päässä sijaitsevasta radiotalosta tallentamaan silminnäkijöiden kertomuksia mikrofoninsa kanssa. Selostus lähetettiin pian tallennuksen jälkeen.

Tallenteella Hirviseppä takeltelee hieman ja puhuu toistuvasti haastateltaviensa päälle, mutta reportaasin aito tunnelma sai kiitosta Radiokuuntelija-lehdessä pari viikkoa myöhemmin: "Haastattelut, jotka Eteläsataman ympäristössä kuulimme, olivat varmaan tuoreimpia ja luonnollisimpia, mitä radiossa on koskaan saatu. Siinä keskusteli kaksi ihmistä, joista toisen äänessä värisi vielä läheltä nähtyjen tapahtumain järkytys."

Tähän aikaan oli aivan poikkeuksellista, että ennalta suunnitellusta radio-ohjelmasta poikettiin. Uutiset tulivat STT:ltä, ja tapahtumaselostuksia tehtiin vain urheilukilpailuista tai ennakolta tiedossa olevista juhlallisuuksista. Uutisselostukset yleistyivät vasta sodanaikaisten rintamareportaasien myötä.

Teksti: Jukka Lindfors