Hyppää pääsisältöön

Copterline-turma

Vuonna 2005 Copterline-yhtiön Tallinnasta Helsinkiin lähtenyt helikopteri syöksyi mereen. Kaikki kyydissä olleet 14 henkilöä menehtyivät.

Tietolaatikko

Osa ohjelmien kuvamateriaalista on poistettu tekijänoikeudellisista syistä.

Lähes välittömästi lähtönsä jälkeen iltapäivällä 10. elokuuta 2005 Copterlinen Tallinnasta Helsinkiin matkalla ollut vuoro katosi tutkasta ja putosi mereen.

Koneen kyydissä oli 12 matkustajaa ja kaksi miehistön jäsentä. Uhreista kuusi matkustajaa ja kaksi pilottia oli suomalaisia, neljä virolaista ja kaksi Yhdysvaltojen kansalaisia.

Helikopteri upposi noin 50 metrin syvyyteen Tallinnan edustalle. Onnettomuuden syy pysyi pitkään epäselvänä ja myös terrori-iskun mahdollisuutta spekuloitiin kyydissä olleiden amerikkalaisten vuoksi. Silminnäkijähavaintojen mukaan helikopterista kuului turman hetkellä kaksi äänekästä pamausta.

Onnettomuuden syyksi varmistui lopulta vika ohjausjärjestelmässä, joka tukkeutui koneesta irronneen metallipinnoitteen hiukkasista.

Copterline oli toimintansa aikana useasti otsikoissa. Aluksi yhtiö joutui syyniin lentäjiensä puutteellisten taitojen ja kopterien riittämättömän huollon vuoksi. Myös puhetta pilottien piippuun lennättämisestä liikkui. Copterlinen kovaotteiset kilpailukeinot suivaannuttivat helikopterialan muita toimijoita.

Vuonna 2000 toimintansa aloittanut Copterline liikennöi Helsinki-Tallinna-väliä parhaimmillaan 14 kertaa päivässä. Vuonna 2004 matkustajia oli yhteensä 75 000. Pahasti velkaantuneen yhtiön lennot olivat katkolla vuoden 2006 kesästä huhtikuuhun 2008 asti, jolloin yhteyttä ryhdyttiin jälleen liikennöimään uusien omistajien ja koptereiden voimin.

Helsinki-Tallinna -liikenne loppui kuitenkin jo saman vuoden lopulla kannattamattomana. Copterline hakeutui lopulta konkurssiin helmikuussa 2010.

Teksti: Ida Karimaa