Hyppää pääsisältöön

Mannerheimin muisto

Tsaarin armeijan upseeri, valtiohoitaja, ylipäällikkö ja presidentti. Marsalkka Mannerheimin ura oli värikäs ja yllättäviä käänteitä täynnä.

Välillä Mannerheim oli juhlittu sankari, välillä hän joutui vallankäytön keskiöstä sivupoluille. Puolustusneuvoston puheenjohtajana hän kiukutteli poliittisille päättäjille ja uhkasi usein erollaan, kun asiat eivät hoituneet hänen haluamallaan tavalla.

Vasemmisto vierasti valkoisen armeijan ylipäällikköä pitkään. Talvi- ja jatkosodan aikana hänestä kuitenkin tuli itsenäisyydestään taistelevan maan kiistaton symboli.

Mannerheimin äidinkieli oli ruotsi, joten suhde suomenkieliseen kansaan oli aluksi etäinen. Lisäksi hän puhui sujuvasti saksaa, ranskaa ja venäjää. Suomen kielen hän oppi vasta palattuaan Suomeen keskelle itsnäistymistaistelua.

Itsenäisen Suomen ainoaksi sotamarsalkaksi hänet ylennettiin vuonna 1933. Suomen sotamarsalkan arvon hän sai vuonna 1942 täytettyään 75 vuotta.

Tietolaatikko

Filmikatsauksiksi nimitetään pitkien elokuvien edellä elokuvateattereissa esitettyjä kotimaisia lyhytelokuvia. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.