Hyppää pääsisältöön

Marski kunniavieraana itsenäisyysjuhlassa 1940

Talvisodan ylipäällikkö, marsalkka Mannerheim oli itseoikeutettu kunniavieras, kun Suomi juhli ensimmäistä talvisodan jälkeistä itsenäisyyspäivää joulukuussa 1940.

Tunnelma oli harras. Takana oli 105 päivää kestänyt talvisota ja itsenäisyydestä maksettu hinta oli kova.

Uuden sodan uhka väijyi jo ilmassa, sillä Neuvostoliitto oli miehittänyt Baltian maat ja Suomessa pelättiin samaa kohtaloa.

Senaatintorilla järjestettyyn juhlaan osallistui tuhansia ihmisiä. Marsalkka Mannerheim otti vastaan eri joukko-osastoista koostuvan ohimarssin hartaissa ja isänmaallisissa tunnelmissa.

Suomen tulevaa kohtaloa kukaan ei osannut ennustaa, mutta huoli huomisesta oli vahvasti läsnä.

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto