Hyppää pääsisältöön

Seinätön talo

Toimittaja Oke Jokinen teki vuonna 1956 erikoislaatuisen radiodokumentin. Puolentoista tunnin ohjelma tarjosi välähdyksiä kerrostaloelämästä Helsingin Unioninkadulla.

Oke Jokisen ideana on kuvaannollisesti irrottaa kerrostalosta seinä ja kurkistaa sisään asuntoihin. Taloon on siunaantunut mitä kirjavinta väkeä: hammaslääkäri, kirvesmies, ompelija, muusikko, näyttelijäpariskunta, professori, oopperalaulaja jne.

Katukerroksessa sijaitsee elokuvateatteri, ja yhdessä huoneistoissa asuu viisi katolista nunnaa - Jeesuksen pienet sisaret, jotka vielä sattumoisin tosiaan ovat pienikokoisia.

Lähtökohta on kiinnostava, mutta lopputulos jää puolitiehen. "Asukkailla ei ole erityisen jännittävää tai huvittavaa kerrottavanaan, talosta ei löydy mitään dramaattista eikä äänivälähdyksistäkään synny kiinnostavaa kokonaisuutta", Pekka Gronow toteaa kirjassaan Kahdeksas taide.

Ohjelma antaa kuitenkin kuvaa 1950-luvun asumisesta: asuntopulan tai varojen puutteen vuoksi nuoret parit asuvat miehen tai vaimon vanhempien luona, paremmin toimeen tulevilla perheillä on kotiapulainen ja opiskelijoita alivuokralaisina.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto