Hyppää pääsisältöön

Tom of Finland oli maamme tuntemattomin maailmantähti

Taiteilija Touko Laaksonen eli Tom of Finland (1920–1991) jätti piirroksillaan ja sarjakuvillaan pysyvän jäljen kansainväliseen homokulttuuriin – erityisesti USA:ssa. Laaksonen teki uransa salassa jopa lähisuvultaan: maailmankuulun Tom of Finlandin henkilöllisyys selvisi suomalaisille vasta hänen kuolemansa jälkeen.

Suomen ehkä kansainvälisesti tunnetuin kuvataiteilija syntyi Kaarinassa vuonna 1920. Tom of Finlandin piirroshahmot ovat nahkaan pukeutuneita ja lihaksikkaita merimiehiä, moottoripyöräilijöitä ja poliiseja.

Laaksonen nousi kulttimaineeseen USA:ssa jo 1950-luvulla ja hänen luomansa homoeroottinen kuvasto on muodostunut maailmanlaajuisesti maskuliinisten homomiesten stereotypiaksi. Taiteilijan piirustukset ovat olleet inspiraation lähteinä taiteilijoille Jean Paul Gaultierista Freddie Mercuryyn.

1990-luvun alussa taiteilijan piirroksia esiteltiin ensi kertaa suomalaisille ja hän alkoi saada vähitellen arvostusta myös kotimaassaan. Tom of Finlandille myönnettiin Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu vuonna 1990, taiteilijan ollessa jo 70-vuotias.

Jyväskylässä järjestettiin kesällä 1999 mediatapahtuma, jonka yhtenä näkyvimpänä osana oli Tom of Finlandin teoksista koottu näyttely. Näyttely sai asiantuntijat pohtimaan, voiko unohdetusta marginaalista kasvaa uusi valtakulttuuri?

Durk Dehner Tom of Finland -säätiöstä kertoo Tom of Finlandista Suomi-kuvan keulakuvana ja nimen media-arvosta. Dehner uskoo näyttelyn houkuttelevan homoturisteja Suomeen.

New Yorkin Chelseassa on Tom of Finlandin muotihuoneen myymälä. Myymälässä tapaamme homoeroottisesta taiteestaan maailmankuulun miehen nimeä kantavan miestenvaatemalliston suunnittelijat Gary Robinsonin ja David Johnsonin. Miehet esittelevät malliston vaatteita ja kertovat Tom of Finlandin merkityksestä amerikkalaiselle homokulttuurille.

Helmikuussa 2017 sai ensi-iltansa Dome Karukosken ohjaama kokoillan elokuva Tom of Finland.

Kommentit