Hyppää pääsisältöön

Keväinen Tallinna 1964

Hannu Karpon tyylikkään reportaasin myötä moni suomalainen pääsi ensimmäisen kerran tv-ruudun kautta näkemään, millaiselta arki suljetussa etelänaapurissamme näytti.

Kepeän Dave Brubeckin musiikin siivittämä ohjelma käy läpi elämää Tallinnassa asiapitoisesti mutta paikoin jopa runollisesti. "Virka-ajan jälkeen ilta-auringon valaisemat vanhan Tallinnan kadut autioituvat."

300 000 asukkaan Tallinnassa oli moni asia hoidettu käytännöllisesti. Esimerkiksi virka-ajat oli suunniteltu niin, etteivät kaikkien työmatkat osu samaan aikaan. Näin saatiin julkinen liikenne sujumaan juohevasti. Tosin taiteilijat olivat ehdottaneet, että vanhankaupungin kapeilla kaduilla voisi liikkua hevoskyydillä.

Keskiaikainen vanhakaupunki oli ulkoisesti entisellään, myös "arkkitehtuurin muistomerkkeinä" säilytetyt kirkot olivat toiminnassa. Valtaosa uusista asuinalueista kaupungin liepeille olivat vielä tekeillä.

Kaupungin asukkaista 15 prosenttia oli venäläisiä. "Heidän kanssaan joko ei tule toimeen tai sitten on osattava venäjää."

Paikalliset suosittelevat tulemaan kaupunkiin kesällä. Karpo kuitenkin näkee kaupungin kauniina jo nyt. "Savupiippujen talvella syytämä kuona ja noki huuhtoutuvat pois kevätsateitten mukana. Avautuneelta mereltä puhaltava tuuli suolaa ilman – on kevät Tallinnassa."

Suomenlahden tuolla puolen

Laivaliikenne Helsingin ja Tallinnan välillä elvytettiin vuonna 1965.

Lue lisää:

Tallinnan raatihuoneentori (1965).

Päivä Tallinnassa

Vierailu naapurimaassa ennen Suomen ja Viron välisen matkustajalaivaliikenteen uudelleen käynnistymistä vuonna 1965.

Lue lisää:

Matkailijoita Helsinki-Tallinna-reitillä (1966).

Laivalla Tallinnaan

Kun Helsingin ja Tallinnan välinen laivayhteys vuonna 1965 elvytettiin, varautui Tallinnan miliisi siihen, että suomalaisturisteista olisi ollut Virossa enemmänkin harmia.

Lue lisää:

Kasper-nukke Tallinnassa (1976).

Kasper-nukke Tallinnassa

Trai trai trallallaa! Kasper matkustaa lahden yli Tallinnaan ja ystävystyy siellä teatterinukke Buratinon kanssa. Näin kun yhdes ollaan niin tullaan tuttaviks!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto