Hyppää pääsisältöön

Taikinanjuuri ruisjauhoista ja omenasta

Rukiin jyvät voi jauhaa myös itse. Kuva: AP Graphics Bank

Martin Johanssonin taikinanjuuri

- Tiistai-iltana sekoitin purkissa 100 g ruisjauhoja, 100 g omenaraastetta ja 150 g (noin 40-asteista) vettä. Seoksesta tuli melko paksua, vähän puuromaista. Laitoin purkin päälle löysästi kannen (en kiertänyt kiinni asti) ja jätin sen seisomaan kaappiin jääkaapin yläpuolelle, missä lämpötila on noin 21–22 astetta. Olen ottanut sen muutaman kerran esille hellan viereen kun olemme tehneet ruokaa, joten se on saanut silloin tällöin vähän lisälämpöä.

Perjantai-iltana, siis kolmen vuorokauden kuluttua, seos oli alkanut kuplia vähän, ja maku oli miedosti hapan. Se oli nyt huomattavasti löysempää kuin tiistaina. Lisäsin seokseen 60 g ruisjauhoja ja 50 g vettä, mikä teki siitä taas hieman paksumpaa.

Kun tänään lauantaina koputan purkkia vähän, seos kuplii ja pihisee. Se maistuu happamalta, tuoksuu hieman käyneeltä ja koostumus alkaa muistuttaa… suklaamoussea. Luulen että tyydyn tähän, se on valmista nyt. 100 grammaan lopputuloksesta lisään 100 g vettä ja 60 g ruisjauhoja. Tämän säästän jääkaapissa seuraavaa leipomiskertaa varten.

Lopusta aion tehdä taikinan. Nähtäväksi jää onko siinä yhtään ytyä.

Lähde: Sur fortsättning, Pain de Martin -blogi 13.10.2007
Suomennos Jenna Yli-Knuuttila

 

Ruisleipä syntyy hellin ottein

Martin Johanssonin hapanleipä ruissihtijauhoista

Epäonnistunut taikinanjuuri - mikä neuvoksi?

Taikinanjuuri valmiista hapanleivästä

 

Linkit:

Kommentit
  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka