Hyppää pääsisältöön

Ristipistoja, kristinusko sana sanalta

Ristipistoja eli "Kristinusko sana sanalta" on sanakirja maallikoille kristinuskosta ja kirkosta. Kaarlo Kalliala tarttuu mm. käsitteisiin taivas, synti ja armo.

Millainen on taivas, mikä on syntiä, mitä perhe merkitsee? Näitä ja monia muita teemoja pohdittiin Ristipistoja-ohjelmassa Turun arkkihiippakunnan hiippakuntadekaani Kaarlo Kallialan johdolla.

Kallialan ote aiheeseen on rento. "Olematta raskas tai harras voi yhtä kaikki puhua sekä uskon olennaisuuksista että kirkollisista erikoisuuksista", Kalliala toteaa nettisivuillaan.

Ristipistoja kuultiin Kultakuume-ohjelman yhteydessä osana YLE Radio 1:n Jumalaisen heinäkuun teemaa kesällä 2008.

Kaarlo Kalliala valittiin sittemmin Turun arkkihiippakunnan piispaksi. Hän aloitti virkansa tammikuussa 2011.

Tietolaatikko

YLE Radio 1:ssä käsiteltiin heinäkuussa 2008 erityisesti kristinuskoa, luterilaista kirkkoa ja muita uskontoja. Teeman nimi oli "Jumalainen heinäkuu".

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto