Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testissä kakkuvuoat

Leipominen on taitolaji, jossa vaaditaan tarkkuutta, luovuutta ja tietysti hyviä välineitä. Katsojan pyynnöstä kolme kovaa jauhopeukaloa otti selvää onko kakkuvuoan materiaalilla väliä.

Sanna
Testiryhmäksi uskaltautui kolme intohimoista kotileipuria ja leipojabloggaria pääkaupunkiseudulta. Sanna Santahuhdalta, Elisa Girsiltä ja Marjut Saloselta onnistuvat niin täyte- kuin kuivakakutkin käden käänteessä.
- Hyvä kakkuvuoka on ehdottomasti helppokäyttöinen. Mistä tahansa kakkuvuoasta tulee hyvä kun siihen tutustuu, tietää Elisa.

Testattavat tuotteet ovat Kaiser Noblesse non-stick-vuoka, Iloleipurin silikonivuoka sekä Kermansaven keraaminen rengasvuoka. Vuokia vertailtiin niiden käyttömukavuuden ja pestävyyden mukaan. Jokainen testaaja leipoi jokaisella vuoalla useamman kuin yhden kuivakakun.

Käyttöominaisuudet

3
Testi alkaa vuokien voitelulla. Ja siinä tehtävässä silikonivuoan käyttäjä pääsekin helpolla.
- Silikonivuokaa ei tarvitse voidella. Ainoastaan ensimmäisellä kerralla kun sen ottaa käyttöön niin se täytyy kylmällä vedellä huuhdella ja sen jälkeen vähän voidella, neuvoo Elisa.
- Periaatteessa ainahan vuoat on pitänyt voidella. Mutta nyt silikonivuokien tultua on opeteltava siihen, että aina ei tarvitsekaan voidella. Mutta ei voitelusta kyllä mitään vaivaa ole, toteaa Sanna.

Non stickia helpoin käyttää

Non stick –pintaiseen vuokaan kaikki testaajat olivat kaikin puolin tyytyväisiä.
- Plussaa non stick –vuoassa on se helppous. Se on aina luottamuksen arvoinen ja siitä tulee hyviä kakkuja, kehuu Sanna.
Myös pestävyydestään non stick sai leipureilta kehuja, vaikka sitä ei saa pestä astianpesukoneessa.

Silikonivuoan muljahtelu häiritsi

Löysän silikonivuoan käytössä uunipelti tai ritilä, 220:n asteen yläraja - ja maltti - on hyvä muistaa. Kakkua kumotessa vuoka kääritään kakun ympäriltä.

Silikonivuoka pitää jäähdyttää hyvin ennen kumoamista tai saattaa käydä ohraisesti, varoittaa Sanna. Hän kertoo tehneensä parhaat kakkunsa sekä suorittaneensa parhaat epäonnistumisensa silikonivuoalla.

- Kaikkein vaikeinta silikonivuoan käytössä oli se että vuoka muljahteli. Se piti todella nostaa uuniin ritilän kanssa, kertoo Marjut.

- Minä puolestaan ilahduin siitä, että silikonivuoan voi laittaa astianpesukoneeseen, sanoo superlaiskaksi tiskaajaksi tunnustautuva Elisa.

Keraamisen käsittely hankalaa

Painavan keraamisen vuoan kumoaminen on taitolaji.
- Kakut kyllä onnistuvat sillä hyvin, mutta vuoan käsittelyssä täytyy olla varovainen koska se on niin raskas. Täytyy miettiä mihin sen laskee, kertoo Marjut.

- Pestessä siihen jäi hiukan taikinaa kiinni ja sitä oli vähän vaikea saada irti, hän jatkaa.

Elisan ja Sannan mielestä Kermansaven keraaminen vuoka oli ehdottomasti testin
kaunein vuoka, jota voisi käyttää muuhunkin kuin kakkujen tekoon. Vuoka oli myös testin hintavin.

Tasainen lopputulos

Kakkuvuoat pisteet hinta
Kaiser Noblesse 4,0 12,90€
Iloleipuri 4,0 11,90€
Kermansavi 3,8 p 36,90€

p: 1-5

Tästä testistä vanha perinteinen ja uusi vuokamateriaali selvisivät rinta rinnan. Raskas materiaali vaikeutti vuoan käsittelyä. Lopputulos oli yllättävän tasainen, vaikka kaikki kakut eivät ihan nappiin menneetkään.

Kakkujen maussa ei kenelläkään ollut moittimista!

TESTAAJIEN KAKKURESEPTIT:

Sannan After Eight-kakku
(non-stick vuoka)
3
200g voita
2dl muscovadosokeria
2 munaa
3,5dl vehnäjauhoja
1/2dl kaakaojauhetta
2tl vaniljasokeria
2tl leivinjauhetta
2dl vaniljajogurttia
150g After Eight-makeisia
Pinnalle:
150g kaakaotomusokeria tai 50g kaakaojauhetta+100g tomusokeria
n. 3 rkl vaniljakastiketta
After Eight-konvehteja

Vaahdota rasva ja sokeri, lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja niiden perään vanilja jogurtti ja rouhitut suklaapalat. Paista kakku voidellussa kakkuvuoassa 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kumoa kakku ja valmista kuorrutus. Sekoita kaakaotomusokerin joukkoon vaniljakastiketta kunnes tahnan koostumus on sopiva kakun päälle levitettäväksi. Sen tulee olla tarpeeksi jämäkkä. Koristele After Eight-konvehdeilla.Elisan piimäkakku
(silikonivuoka)

n.4dl piimää
4dl sokeria
1dl siirappia
250g voita
2 munaa
7,5dl vehnäjauhoja
3tl ruokasoodaa
2tl kardemummaa
3tl vaniljasokeria

Paista kakku 175 asteessa noin 1h.Marjutin kahvikakku
(keraaminen vuoka)

5dl vehnäjauhoja
2dl sokeria
2,5tl leivinjauhetta
3tl vaniljasokeria
2,5dl kermaa
3 munaa
150g juoksevaa voita
1dl appelsiini-mangomehua
Kuorrutukseen:
ruokokidesokeria ja strösseleitä

Paista kakku 175 asteessa 50-60 minuuttia.Minna Dufton / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.