Hyppää pääsisältöön

Jarkko Tontti: Koti, uskonto ja isänmaa

Esseekokoelmassaan Tontti kyseenalaista ja kärjistää arkisissa keskusteluissa viliseviä peruskäsitteitä. Onko kotikasvatus päiväkotia parempaa, mitä on kansallinen etu, entä onko ruuan kasvattaminen suomalaisella maaseudulla ollenkaan järkevää?

Tietolaatikko

Jarkko Tontti ( s. 1971 )

Vuosikirja ( runoja, 2006 )
Luokkakokous ( romaani, 2007 )
Jacasser ( runoja, 2009 )

Koti, uskonto ja isänmaa sisältää 15 esseetä, joissa Tontti rusikoi milloin Mannerheimia, yleistä asevelvollisuutta tai uskontoja sotien ja kärsimysten lietsojina.

Mannerheimin patsas keskellä Helsinkiä loukkaa Tontin mukaan kaikkia sotarikosten uhreja.

Kristinuskosta kirjoittaessaan Tontti ensin kyseenalaistaa vanhat kirjoitukset viisauden lähteinä mutta toisaalta kritisoi sitä, etteivät nykykirkon oppien saarnaajat itsekään noudata tiukasti Raamatun säädöksiä.

Kirjailija Jarkko Tontti on koulutukseltaan lakimies ja filosofi. Hän on työskennellyt ulkoministeriössä, eduskunnassa ja opiskellut ulkomailla. Laajasti oppineena hänellä on tietoa ja perspektiiviä esittää kiusallisen yksinkertaisiakin kysymyksiä itsestäänselvyyksinä pitämistämme asioista.

Teksti: Seppo Puttonen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto