Hyppää pääsisältöön

Laivalla Tallinnaan

Kun Helsingin ja Tallinnan välinen laivayhteys vuonna 1965 elvytettiin, varautui Tallinnan miliisi siihen, että suomalaisturisteista olisi ollut Virossa enemmänkin harmia.

Suomalaisille matka Tallinnaan oli jännittävä. Oltiinhan matkalla Neuvostoliittoon, missä elämä oli sekä erilaista että suomalaisittain katsottuna äärimmäisen edullista.

Jo vuosi laivaliikenteen alkamisen jälkeen oli Tallinnan-matkailu saanut suomalaisten parissa oman erityisleimansa. ”Ole ihmisiksi, tuo vodkapullo,” evästettiin matkalle lähtijöitä.

Virolaiset puolestaan tunsivat Suomen television kautta: Suomesta tunnettiin ”deodorantit ja mainoshienostuneet suomalaiset”.

Neljän tunnin laivamatkalla kohti Tallinnaa kävivät kaupaksi etenkin nylonsukat. Erityisen suosittuja olivat 9,5 koon sukat. ”Vaikuttaa siltä, että suomalaiset harrastavat mustaa kauppasuhteiden lujittamista ja uusviennin tehostamista.”

Perillä Tallinnassa suomalaiset olivat kuitenkin osoittautuneet huonoiksi kauppamiehiksi. Heitä oli helppo vedättää. Pidemmän päälle tämä ei hyödyttäisi kumpaakaan, sillä ”ystävyys ilman rehellisyyttä on teeskentelyä”.

Elämä hotellissa oli värikästä, mutta ”kapakoissa vietettiin ihanaa elämää.”

Liiallista juomista hillitsi jonkin verran uhka joutua virolaiseen putkaan. Neuvostoliittolainen selviämisasema, viroksi kainestusmaja, oli omanlaisensa hotelli, jossa käynti lienee ollut monelle kyseenalainen kunnia. Kuvat jokaisesta asiakkaasta asetettiin näet näyttävästi julkisesti esille.

Paikallisen miliisin mukaan suomalaisturistien oli kuitenkin odotettu tuovan muassaan enemmänkin ongelmia.

Lue lisää:

Tallinnan raatihuoneentori (1965).

Päivä Tallinnassa

Vierailu naapurimaassa ennen Suomen ja Viron välisen matkustajalaivaliikenteen uudelleen käynnistymistä vuonna 1965.

Lue lisää:

Tallinnan vanhaa kaupunkia 1964

Keväinen Tallinna 1964

Hannu Karpon tyylikkään reportaasin myötä moni suomalainen pääsi ensimmäisen kerran tv-ruudun kautta näkemään, millaiselta arki suljetussa etelänaapurissamme näytti.


Lue lisää:

Kasper-nukke Tallinnassa (1976).

Kasper-nukke Tallinnassa

Trai trai trallallaa! Kasper matkustaa lahden yli Tallinnaan ja ystävystyy siellä teatterinukke Buratinon kanssa. Näin kun yhdes ollaan niin tullaan tuttaviks!

Kommentit