Suomalainen lumiosaaminen on niittänyt mainetta maailmalla. Täällä kun lentokentät pysyvät auki pyryssäkin. Lentokenttien ulkopuolella tilanne näyttää erilaiselta. Lunta on liikaa tai ainakin väärissä paikoissa. Suuri osa lumivastuusta kaatuu taloyhtiöiden murheeksi. Terhi Simolan haastattelussa taloyhtiöiden arjen tuntija päälakimies Anu Kärkkäinen.
Onko lumiosaaminen taloyhtiöissä päässyt rapistumaan?
- Parantamisen varaa varmasti löytyy. Viime talvesta luultiin, että se on poikkeustalvi Etelä-Suomessa, mutta edelleen kamppaillaan lumen kanssa.
Mitä lumitalvi maksaa taloyhtiöille ja viime kädessä asukkaille?
- Minulla on sellainen tieto helsinkiläisistä taloyhtiöistä, että keskikokoinen taloyhtiö maksaa 15 000 - 20 000 viime vuodesta. Vuonna 2010 oli sekä alkuvuodesta että loppuvuodesta ongelmaa. Se on noin kahden ylimääräisen yhtiövastikkeen määrä eli paljon.
Mikä lumessa erityisesti maksaa?
-Lumen pudotus maksaa. Täytyy olla vähintään kolme henkilöä eli kaksi katolla ja yksi maassa. Myös lumen kuljetus pois maksaa. Bobcat kuljettaa lunta ja kuorma-auto vie lumen pois. Sitten on lapiomies ja kuormat maksavat. Myös jätemaksuja peritään siitä, että lumet viedään pois eli paljon väkeä ja kalustoa.
Helsingissä katolta pudonnut lumi aiheutti kuolemantapauksen. Varsinkin hallituksen puheenjohtajan rooli nousi esille. Kun uusi asunto-osakeyhtiölaki on varmaan monelta lukematta, herää kysymys, uskaltaako hallitukseen mennä.
- Kyllä uskaltaa. Hakaniemen tapauksen rikostutkinta ei liity asunto-osakeyhtiölakiin, vaan siinä puhutaan rikosperusteisesta vastuusta. Korostaisin, että Kuopion jäälohkare- turmassa muutaman vuoden takaa
oli hyvin poikkeukselliset olosuhteet. Hallituksen puheenjohtaja oli ottanut ison roolin, jopa isännöitsijän tehtäviä yhtiössä. Ja kyseisen taloyhtiön omisti hallituksen puheenjohtajan yritys. Eli se oli poikkeustilanne.
Voiko normaalioloissa hallituksen jäsen joutua rikosvastuuseen?
- Hyvin poikkeuksellisesti. Silloin pitäisi olla laiminlyönti kyseessä.
Entä korvausvastuuseen?
- Yleensä taloyhtiö vastaa ulkopuoliseen nähden, jos aiheutuu henkilö- tai esinevahinkoja. Jos puhutaan vahingonkorvaus- vastuusta sen takia, että taloyhtiö joutuu korvaamaan, sekin kynnys on korkealla.
Lumityöt yleensä annetaan ulkopuoliselle yritykselle.
Minkälainen on hyvä huoltosopimus? Mistä siinä pitää sopia?
- Siinä täytyy sopia, että lumen pudotuksen tarvetta tarkkaillaan ja heti ryhdytään toimenpiteisiin alueen puomittamiseksi ja sen jälkeen ryhdytään hankkimaan lumenpudotusapua. Tietysti myös jäätilannetta
täytyy seurata, etteivät kadut tai yhtiön piha-alueet ole liukkaita.
Pienemmissä taloyhtiössä lumityöt hoidetaan usein asukkaiden talkoilla. Miten vastuut ja velvollisuudet talkootöissä jakaantuvat?
- Täytyy muistaa, että se on aina vapaaehtoista. Jos joku ei halua tai pysty osallistumaan, häneltä ei myöskään voi vaatia korvausta, jos siitä kieltäytyy. Jos taloyhtiö on yhtiökokouksessa päättänyt, että lumiasiat hoidetaan talkootöillä ja jos osakas kaatuu piha-alueella, taloyhtiö ei silloin korvaa. Mutta ulkopuoliseen nähden tietysti korvaa.