Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Lumisen talven hinta taloyhtiöille

Terhi Simola, Anu Kärkkäinen (Kuva:YLE)
Suomalainen lumiosaaminen on niittänyt mainetta maailmalla. Täällä kun lentokentät pysyvät auki pyryssäkin. Lentokenttien ulkopuolella tilanne näyttää erilaiselta. Lunta on liikaa tai ainakin väärissä paikoissa. Suuri osa lumivastuusta kaatuu taloyhtiöiden murheeksi. Terhi Simolan haastattelussa taloyhtiöiden arjen tuntija päälakimies Anu Kärkkäinen.

Onko lumiosaaminen taloyhtiöissä päässyt rapistumaan?

- Parantamisen varaa varmasti löytyy. Viime talvesta luultiin, että se on poikkeustalvi Etelä-Suomessa, mutta edelleen kamppaillaan lumen kanssa.

Mitä lumitalvi maksaa taloyhtiöille ja viime kädessä asukkaille?

- Minulla on sellainen tieto helsinkiläisistä taloyhtiöistä, että keskikokoinen taloyhtiö maksaa 15 000 - 20 000 viime vuodesta. Vuonna 2010 oli sekä alkuvuodesta että loppuvuodesta ongelmaa. Se on noin kahden ylimääräisen yhtiövastikkeen määrä eli paljon.

Mikä lumessa erityisesti maksaa?

-Lumen pudotus maksaa. Täytyy olla vähintään kolme henkilöä eli kaksi katolla ja yksi maassa. Myös lumen kuljetus pois maksaa. Bobcat kuljettaa lunta ja kuorma-auto vie lumen pois. Sitten on lapiomies ja kuormat maksavat. Myös jätemaksuja peritään siitä, että lumet viedään pois eli paljon väkeä ja kalustoa.

Helsingissä katolta pudonnut lumi aiheutti kuolemantapauksen. Varsinkin hallituksen puheenjohtajan rooli nousi esille. Kun uusi asunto-osakeyhtiölaki on varmaan monelta lukematta, herää kysymys, uskaltaako hallitukseen mennä.

- Kyllä uskaltaa. Hakaniemen tapauksen rikostutkinta ei liity asunto-osakeyhtiölakiin, vaan siinä puhutaan rikosperusteisesta vastuusta. Korostaisin, että Kuopion jäälohkare- turmassa muutaman vuoden takaa
oli hyvin poikkeukselliset olosuhteet. Hallituksen puheenjohtaja oli ottanut ison roolin, jopa isännöitsijän tehtäviä yhtiössä. Ja kyseisen taloyhtiön omisti hallituksen puheenjohtajan yritys. Eli se oli poikkeustilanne.

Voiko normaalioloissa hallituksen jäsen joutua rikosvastuuseen?

- Hyvin poikkeuksellisesti. Silloin pitäisi olla laiminlyönti kyseessä.

Entä korvausvastuuseen?

- Yleensä taloyhtiö vastaa ulkopuoliseen nähden, jos aiheutuu henkilö- tai esinevahinkoja. Jos puhutaan vahingonkorvaus- vastuusta sen takia, että taloyhtiö joutuu korvaamaan, sekin kynnys on korkealla.
Lumityöt yleensä annetaan ulkopuoliselle yritykselle.

Minkälainen on hyvä huoltosopimus? Mistä siinä pitää sopia?

- Siinä täytyy sopia, että lumen pudotuksen tarvetta tarkkaillaan ja heti ryhdytään toimenpiteisiin alueen puomittamiseksi ja sen jälkeen ryhdytään hankkimaan lumenpudotusapua. Tietysti myös jäätilannetta
täytyy seurata, etteivät kadut tai yhtiön piha-alueet ole liukkaita.

Pienemmissä taloyhtiössä lumityöt hoidetaan usein asukkaiden talkoilla. Miten vastuut ja velvollisuudet talkootöissä jakaantuvat?

- Täytyy muistaa, että se on aina vapaaehtoista. Jos joku ei halua tai pysty osallistumaan, häneltä ei myöskään voi vaatia korvausta, jos siitä kieltäytyy. Jos taloyhtiö on yhtiökokouksessa päättänyt, että lumiasiat hoidetaan talkootöillä ja jos osakas kaatuu piha-alueella, taloyhtiö ei silloin korvaa. Mutta ulkopuoliseen nähden tietysti korvaa.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.