Hyppää pääsisältöön

Suomalaiselämää Göteborgissa

Monet suomalaiset muuttivat 1960-luvulla työn ja paremman elämän toivossa Ruotsiin. Ohjelmassa kuvataan sekä perheen että työntekijöiden arkea ja haasteita uudessa kotimaassa.

Tietolaatikko

Alkuperäisen ohjelman kesto 29 min, josta Elävässä arkistossa nähtävissä otteita

Ruotsissa asui vuonna 1965 n. 60 000 suomalaista, joista n. 8 000 Göteborgin alueella. Ruotsiin lähdettiin perheen kanssa vakituisia töitä etsimään.

Asunnon löytäminen uudesta maasta oli hankalaa ja varsinkin maalta muuttaneiden perheiden oli vaikeaa sopeutua kaupunkilais-elämään. Siirtolaisiksi lähteneillä ei usein ollut koulutusta tai he työskentelivät koulutustaan vastaamattomissa tehtävissä. Eloon uudessa kotimaassa oltiin silti tyytyväisiä.

Muutto uuteen maahan toi mukanaan vapaa-ajan haasteita, harrastukset olivat kallita eikä uusia ystävyyssuhteita paikallisiin vielä ollut. Ruotsia suomalaislapsille opettanut opettaja kertoi lasten vaikeuksista oppia uutta kieltä.

Teksti: Heidi Tetri

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto