Hyppää pääsisältöön

Mari menee balettikouluun

Valveutunut nuortenohjelma selvittää, miten monista asioista vanhemmat ovatkaan tietämättömiä laittaessaan lapsensa balettitunnille. Kymmenvuotias Mari käy neljättä vuotta balettikoulua Porissa.

Marin aloittaessa ei vanhemmille ollut kerrottu harrastuksesta sen kummempia. Olisiko kuitenkin pitänyt?

Kouluttamattoman opettajan opissa piilee nimittäin vaara siihen, että oppilaalle aiheutetaan peräti anatomisia vikoja. Näin voi käydä, mikäli hän systemaattisesti omaksuu virheellisiä asentoja. Yleisempiä ovat kuitenkin baletin mukanaan tuomat positiiviset muutokset.

Rakenteellistakin apua siitä on, mm. notkoselkäinen ja lattajalkainen lapsi hyötyy harrastuksesta suuresti. Rakenteelliset seikat ratkaisevat myös sen, miten pitkälle oppilas voi baletissa kehittyä. On siis mahdollista, että kovasta harjoittelusta huolimatta Marista ei tule ammattitanssijaa.

"Perusteeton unelma syntyy usein vanhempien toimesta", sanoo balettikoulun opettaja Erkki Kunttu. "Mutta kyllä siitä sitten palautuu maan pinnalle aika vähin mustelmin."