Hyppää pääsisältöön

Esa Pakarinen: Hullu hanuri

Esa Pakarinen kertoo tarinan haitarista, joka sekosi. Yrittipä instrumentin upottaa meren syvyyksiin tai polttaa tuhkaksi, se ei lakannut soittamasta itsekseen älytöntä melodianpätkäänsä.

Tietolaatikko

Hullu hanuri. Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa.

Vuonna 1954 levytetyn Hullun hanurin tekstissä vilahtelee myös aikalaisten tuntemia muusikkonimiä. Hanuristilegenda Viljo Vesterinen kutsuu kurttua "hulluksi kuin käki". Haitaristi Kalevi Nyqvist ja säveltäjä Toivo Kärki yrittävät särkeä pirunkeuhkon kirveellä.

1980-luvun alussa taltioidussa tv-versiossaan Esa Pakarinen on korvannut Nyqvistin tämän kuululla kollegalla Matti Viljasella.

Hullujussi-yhtye versioi kappaleen vuonna 1974 nimellä Hullu kitara. Siinä Vesterinen ja Nyqvist oli korvattu kahdella kitarasankarilla, Albert Järvisellä ja Jukka Tolosella. Hectorin vuonna 2001 levyttämässä Hullussa syntikassa Vesterisen tilalla on elektronisen tanssimusiikin tähti Darude.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto