Hyppää pääsisältöön

Haamuäänet

Vaalilaskennan vähän puhuttu ongelma - uurnista löytyy runsaasti enemmän ääniä kuin äänestäjien määrä edellyttäisi.

Viime eduskuntavaalien ääntenlaskenta Helsingin eri äänestysalueilla oli varsin suurpiirteistä. Vaalilautakuntien enemmistö kirjasi alustavan vaalilaskennan päätteeksi tuloksen, jossa äänet ja äänestäjät eivät menneetkään tasan. Yleensä ääniä oli enemmän: Ala-Malmilla 7, Vallilassa 8, Ruskeasuolla 10, Kannelmäessä 57… Näitä lukemia eivät vaalilautakuntien pöytäkirjat mitenkään kommentoi.

Vaaliviranomaisten yleisin selitys kysymykseen - lievän hämmennyksen jälkeen – on se, että äänestäjien määrä on kirjattu väärin. MOT tarkisti vaaliluettelot ja laski äänestäneiden lukumäärät – selitys ei ollut riittävä.

Tarkastuslaskenta tehdään ajan kanssa vaalien jälkeisellä viikolla. Sekään ei poistanut ongelmia vaan joissain tapauksissa loi niitä jopa lisää. Viralliseen vaalitulokseen onkin kirjattu mitä ilmeisimmin varsin runsaasti haamuäänestäjien ääniä.

Tällaisista ääniestäjien ja äänten täsmäämättömyyksistä ei tehdä yhteenvetoja eikä selvityksiä. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirit hautaavat ongelmat hiljaisuudessa. Keski-Suomen vaalipiiri taas täsmäyttää luvut kohdalleen punakynällä: Äänestysalueille synnytetään lisää äänestäjiä tarpeen mukaan.

Oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan ongelmista ei ole katsottu tarpeelliseksi raportoida, koska ”heitot ovat hyvinkin pieniä ja vaalipiirilautakunta saattaa arvata, että kyse on ollut inhimillisestä virheestä”

Raportti maailman tarkimmaksi ja täsmällisimmäksi uskotusta vaalilaskennasta TV1:ssä maanantaina klo 20.00.

Haastatellut

 • Arto Jääskeläinen, vaalijohtaja, Oikeusministeriö
 • Seija Saari, varapuheenjohtaja, Helsinki 43 D (Roihuvuori
 • Pekka Hahle, tutkija, Helsingin kaupunginarkisto
 • Irja Eskola, varapuheenjohtaja, Helsinki 22 B (Vallila)
 • Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, Helsinki
 • Matti Halme, puheenjohtaja, Helsinki 37 A (Pukinmäki)
 • Esko Sorvali, 1. sihteeri, Helsingin vaalipiirilautakunta
 • Martin Gripenberg, puheenjohtaja, Espoo 23 (Järvenperä)
 • Seija Puha, varapuheenjohtaja, Vantaa 416 (Päiväkumpu)
 • Mauno Paavola, suunnittelija, Uudenmaan vaalipiirilautakunta
 • Helena Reponen, tietopalvelusuunnittelija, Jyväskylän kaupunginarkisto
 • Pentti Matsinen, toimistonhoitaja (2007), Keski-Suomen vaalipiiri

Toimittaja Ari Korvola