Hyppää pääsisältöön

Haamuäänet: käsikirjoitus

MOT: Haamuäänet
toimittaja Ari Korvola

ensiesitys TV1 31.1. klo 20:00


MOT -tunnus


Arkisto: Vaaliuurna kaadetaan


Arto Jääskeläinen, vaalijohtaja, Oikeusministeriö: "No, vaalituloslaskenta on, on hyvin jämpti ja hyvin tarkka."


Irja Eskola, vpj. Helsinki 22 B, (Vallila): "Onpas merkillinen…"


Matti Halme, pj. Helsinki 37 A (Pukinmäki): "Siinä on tapahtunut selkee virhe, se on pakko myöntää"Pentti Matsinen, toimistonhoitaja (2007), Keski-Suomen vaalipiiri: "Niitä syntyy. Kun jottain tekkee niin jottain sattuu. "

Otsikko: HAAMUÄÄNET


Juonto: On yleinen käsitys, että suomalainen ääntenlasku vaaleissa on paitsi yksi maailman nopeimmista myös ehdottoman tarkka ja rehellinen. Sitä todistaa sekin, että Suomen lähettämät vaalitarkkailijat vievät tietotaitoamme muualle maailmaan ja kommentoivat muiden onnistumista.

Arto Jääskeläinen, vaalijohtaja, Oikeusministeriö: "Kyllä tätä suomalaista vaalijärjestelmää kelpaa kyllä jopa esitellä tuolla maailmalla.


Ari Korvola / MOT: "Se on esimerkillinen?"


Arto Jääskeläinen, vaalijohtaja, Oikeusministeriö: "Kyllä sitä voi sellaisena pitää."Ari Korvola / MOT: ”Tossakin on 8 ylimäärästä..”Juonto: Asialla on kuitenkin myös toinen, vaalilaskennan tuntemattomampi puoli. Se piileksii vaalilautakuntien tekemissä varsinaisen vaalipäivän pöytäkirjoissa. Ennakkoäänet kulkevat omaa tietään – tässä ohjelmassa emme käsittele niitä - puhumme vain vaalipäivän äänistä ja äänestäjistä.


Tässä ovat Helsingin vaalipiirin 158 äänestysalueen raportit viime eduskuntavaalien äänestyspäivästä: Puuttuvia ja epäselviä merkintöjä, liitteitä hukassa mutta ennen kaikkea: äänestäjien ja äänten määrä ei likikään aina täsmää – täältä löytyy ilmeisiä haamuäänestäjiä. " no, ei täällä ollu kuin 20 ylimääräistä."


Roihuvuori 3 B – 1006 äänesti – äänestyslippuja 1011

Ruskeasuo – 969 äänestäjää – ääniä 979

Pihlajamäki – 1029 äänestäjää, uurnassa taas 10 lippua enemmän

Kannelmäki – 836 äänestäjää – ääniä 893 – erotus jo 57.

Ala-Malmi B – 1529 äänesti – ääniä 1522, siis 7 vähemmän


Juonto: Suomi on jaettu kahteen ja puoleentuhanteen äänestysalueeseen. Vaalilautakunnan – sen yleensä paikallisella koululla vaalipäivänä istuvan joukon - valitsee kunnanhallitus käytännössä poliittisten puolueiden asettamista ehdokkaista. Vaalilautakunnan jäsenille maksetaan palkkio, puheenjohtajalle vajaat 300 ja jäsenelle parisataa euroa, josta menee tietysti tuloveron lisäksi usein 30 prosentin puoluevero.

Erityiseen tarkkuuteen ja huolellisuuteen tätä joukkoa pakottaa tiukka vastuu.

Arto Jääskeläinen, vaalijohtaja, Oikeusministeriö: "He ovat virkamiehiä, virkavastuussa toiminnastaan."

Seija Saari, vpj. Helsinki 43 D (Roihuvuori): "Hetkinen, täytyy vähän miettiä, et miten tää silloin täytettiin."


Juonto: Kiusaan äänestysalue 43 B:n varapuheenjohtajaa lähes neljän vuoden takaisella pöytäkirjalla – ja aivan kylmiltään.

Ari Korvola / MOT: "Pöytäkirjan mukaan äänestäjiä kävi uurnalla – no, sitä ei ole merkitty, mutta uurnaan äänestyslippuja on tullut 388. Niistä hyväksyttyjä on ollut 926."


Seija Saari, vpj. Helsinki 43 D (Roihuvuori): "No, no nyt en osaa sanoa, toi on kyllä ihan ihmeellinen luku tuossa ja en osaa kyllä siihen nytte näin heti sanoa, mistä se tulee."


Juonto: Muun muassa Roihuvuoren äänestysalueella vaalipäivänä äänestäneiden määrä selviää kaupunginarkistoon päätyneistä vaaliluettelosta. Arkistoa hoitava tutkija hämmästyy ongelmaamme.

Pekka Hahle, tutkija, Helsingin kaupunginarkisto: "Tuota mä ymmärtäisin, jos oltas Valko-Venäjällä, heh heh. –Valkovenäläistä laskentoa taitaa olla."


Juonto: Vaalitöissä taskulaskimesta tarvitaan vain yhteenlaskutoimintoa. Kahteen kertaan laskettu tulos on 971 äänestäjää. He tuottivat Roihuvuoren uurnaan - hyväksytyt ja hylätyt äänet yhteensä - 938 äänestyslippua.


Tämä tieto selviää hyväksyttyjen ja hylättyjen äänten epävirallisen näköisestä yhteenlaskusta vaalipöytäkirjan liitteen alareunassa. Hukassa olisikin nyt 33:n äänestäjän ääni.

Ari Korvola / MOT: "…mysteeri edellensä?"

Seija Saari, vpj. Helsinki 43 D (Roihuvuori): "Niin ja onhan asiassa kuiteski…laskijoita on niin paljon, mutta ei se nyt tietysti selitä sitä kert…totta kai kaikki pitäs olla ihan selkeesti, oikein laskettuna, ja kyllä me ollaan tarkistettu moneen otteeseen aina laskut siellä."


Juonto: Ja jotta sekaannus olisi hieman isompi, laitetaan kirkko keskelle kylää. Tarkastuslaskennan jälkeen Roihuvuoren vaalipäivän äänilippumääräksi havaittiin 943, siis 28 vähemmän kuin äänestäjiä kävi. Se on virallinen tulos - siihen kaikki tyytykööt.

Seija Saari, vpj. Helsinki 43 D (Roihuvuori): "Joo, aivan utopistista juttua.."

Arto Jääskeläinen, vaalijohtaja, Oikeusministeriö: "Siis nää meidän vaaliohjeethan lähtee vaalilautakunnalle siitä, että siellä hyvin selkeesti sanotaan, että vaaliluettelomerkintöjen ja uurnasta otettujen lippujen lukumäärät täytyy täsmätä. Ja jos ne ei täsmää, niin täytyy laskea niin monta kertaa, että ne täsmää. Ja jos ei vielä silloinkaan täsmää, niin siihen vaalipöytäkirjaan on merkittävä se syy, tai mainittava siitä, että liput ja luettelomerkinnät eivät täsmää ja sitten selvitettävä se syy, mistä se johtuu."

Grafiikka (teksti): Äänet ja äänestävät eivät täsmänneet 93 äänestysalueella Helsingin vaalipiirissä. Ongelmasta mainittiin yhdessä pöytäkirjassa.


Juonto: Laki ja ohjeistus on selvä, mutta se osoittautuu näiden dokumenttien mukaan teoriaksi: Laskennan tätä ongelmaa ei pöytäkirjoissa juuri mainita – moni jäsen myöntääkin, että alustavan laskennan jälkeen onkin jo kiire kotiin tai oman puolueen vaalivalvojaisiin. Puheenjohtaja hyppää taksiin ja heittää äänilipukkeet keskusvaalilautakuntaan.

Pekka Hahle, tutkija, Helsingin kaupunginarkisto: "Puheenjohtaja sairastui, ei ollut läsnä äänten laskussa”, niin sitten ei oo laskettu mitään. –Kyllä sen pystyis tästä laskemaan."


Juonto: Vallila B on jättänyt juuri oleellisesta tyhjän pöytäkirjan – ei ääniä eikä äänestäjiä. Myös jokaiselle ehdokkaalle kertyneestä äänisaaliista kertova liitelomake – se tärkeistä tärkein - puuttuu. Kuten muuten16:n muunkin alueen pöytäkirjasta.

Irja Eskola, vpj. Helsinki 22 B, (Vallila): "-Onpas merkillinen… kas kun tää on tuolla mennyt sitten läpi. Tää on, tää on kyllä käsittämätöntä, että se on sitten , onkohan tää nyt…nii, on se jopa hyväksytty."


Ari Korvola / MOT: "Tää on ihan blankko?"


Irja Eskola, vpj. Helsinki 22 B, (Vallila): "Se on totta, ei siinä o, ei siinä ole nyt sit niitä numeroita että että tuota."Juonto: Ääniliput laitettiin Vallilassa pussiin ja se teipattiin sinettiteipillä. Irja Eskola muistaa vieneensä taksilla äänet Helsingin kaupungintalolle klo 23:n jälkeen.


Lasken kaupunginarkistossa yksitellen jokaisen äänestäneeksi merkityn ja tarkistan. Lopputulos on kahdeksan haamua: kahdeksan äänestäjää vähemmän kuin mitä virallinen vaalitulos ilmoittaa äänimääräksi. Äänestikö siis joku kahdella lipulla? Vai sujauttiko joku laskennassa äänipinoon ylimääräisiä lippuja.

Irja Eskola, vpj. Helsinki 22 B, (Vallila): "Ei kukaan kyllä sujauttanut. Kyllä tuota kyllä siinä täytyy nyt olla joku selitys mutta tuntuu kovin mystiseltä."

Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, Helsinki: "Siis te olette laskenut ne viivat sieltä luettelosta, okei. Tota täs on nyt tietysti se ongelma… - Voiks sellaista tilannetta ylipäätään syntyä? –No sellainen voi syntyä esimerkiksi siitä, että …tuota, odotas nyt hetkinen, siis mun.."


Juonto: Äänestäjien lukumäärää kontrolloi vaalipaikalla kaksi virkailijaa. Toinen merkitsee äänestäjän vaaliluetteloon rastilla tai viivalla, toinen varmistaa äänestäjien määrän ns. tukkimiehen kirjanpidolla. Näistä varmistuksista huolimatta haamuäänestäjille ei Veera Reuna keskusvaalilautakunnassa keksi muuta selitystä kuin inhimilliset mokat.

Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, Helsinki: "….että ei oo vedetty sitä viivaa sinne luetteloon. Siis onhan se aina mahdollista, ihmisethän näitä tehtäviä hoitavat."


Juonto:  Maailman tarkimman ääntenlaskijan maine on koetteilla myös Pukinmäki A:ssa.

Lasken vaaliluettelosta, että 1618 äänesti. Vaalilautakunnan pöytäkirja kertoo – niin, ei mitään.

Matti Halme, pj. Helsinki 37 A (Pukinmäki): "Siin on tapahtunut selkeä virhe, se on pakko myöntää, mutta tästähän sen loogisesti pystyy päättelemään, että se on 1613 se luku, joka siinä pitäisi olla. Ja viishän siitä puuttuu."


Juonto: Vaali-illan laskennassa Pukinmäen äänet jaettiin ehdokkaille. Lasken ne yhteen. Nyt Pukinmäessä näytään annetun ääniä – hyväksyttyjä ja hylättyjä – yhteensä 1600.


Matti Halme, pj. Helsinki 37 A (Pukinmäki): "No minä en ole tuota laskenut enkä tietenkään tarkastanut, et minä en tiedä, mikä siihen on selitys, mutta jos näin on, niin varmaan sitten on tullut."Juonto: Seuraavan viikon tarkastuslaskennassa Pukinmäki A:n äänimääräksi saadaan 1606, mikä syötetään vaalitietojärjestelmään. Kuitenkin virallinen vaalitulos kertoo 20. maaliskuuta, että Pukinmäestä saatiin 1617 ääntä, vain yksi ääni pakkasella siitä kuin oli vaaliluettelon mukaan äänestäjiä.

Matti Halme, pj. Helsinki 37 A (Pukinmäki): "Totta kai se ihmetyttää, että tässä on näin monia erilaisia lukuja tullut."


Matti Halme, pj. Helsinki 37 A (Pukinmäki):  "Kyllä minun mielestä tämä suomalainen vaalijärjestelmä on todella jämpti ja menee varmasti niin oikein kuin nyt tarpeen on. Siis tarkoitan sillä sitä – totta kai – ihmiset numeroita piirtää ja laskee ja muuta, niin virheitä voi sattua."Juonto: On tietysti olemassa mahdollisuus – joskin teoreettinen, että itse äänet on laskettu väärin. 2007-vaalien ääniä säilytetään vielä muutama kuukausi Aluehallintoviraston holvissa. Ne on sinetöity sinettiteipillä vaalipiirin tekemän tarkastuslaskennan jäljiltä. Teemme pari pistokoetta pienimmistä äänestysalueista – muuhun eivät resurssimme riitä.


Juonto: Tarkistuksemme osoittavat, että äänet olisi laskettu oikein. Tätä kautta selitystä äänestäjien ja äänten täsmäämättömyyteen ei siis synny: Ongelma on edelleen ratkaisematta – olemme lähtöpisteessä.

Ari Korvola / MOT: "Joku on ilmeisesti äänestänyt kahdella äänellä?"

Esko Sorvali, 1. sihteeri, Helsingin vaalipiirilautakunta: "Hehe, niin kuin sanoin, tämä vaalipöytäkirja – siihen ei pitäisi hirveen paljon luottaa. Se on vaan sen sunnuntai-iltapäivän äänestysalueen henkilöstön laatima pöytäkirja, joka valitettavasti joissakin tapauksissa ei pidä ollenkaan kutiansa."


Ari Korvola / MOT: "Mutta eivätkö he toimi virkavastuulla?"


Esko Sorvali, 1. sihteeri, Helsingin vaalipiirilautakunta: "Toki toki."
Juonto: Aloitan alusta – nyt kuitenkin tarkastuslaskennasta, jonka on pakko olla täsmällistä ja luotettavaa. Sen tekee vaalien jälkeisellä viikolla kaikessa rauhassa vaalipiiri. Kaiken varmuudeksi vaihdan vielä vaalipiiriä Uudellemaalle – se on Suomen väkirikkain ja suurin.


Espoon äänestysalueella 23 vaalilautakuntaa johti Martin Gripenberg. Vaaliluettelon mukaan Järvenperän alueella äänestäneitä oli 1642, äänilippuja oli alustavassa 20 ja tarkastuslaskennassa 19 enemmän.


Martin Gripenberg, puheenjohtaja, Espoo 23 (Järvenperä): "No se on semmoinen, että se on varmaan laskuvirhe, koska eihän meillä mitään tietokoneita. Tämmöistä vaan kynällä ja paperilla ja laskukoneella lasketaan nämä lukumäärät"


Juonto: En osta selitystä oikopäätä – yhden tai kahden heiton ymmärtäisi mutta ei kahdenkymmenen. Ja miksi tulos olisi mennyt läpi tarkastuslaskennastakin - ja on nyt osa Uudenmaan - ja koko maankin virallista vaalitulosta?

Ari Korvola / MOT: Mutta eikö teitä hälyttänyt tämä …?


Martin Gripenberg, puheenjohtaja, Espoo 23 (Järvenperä): "Kyllä, kyllä me tiesimme sen, mutta me luotimme siihen, että keskusvaalilautakunta laskee ne uudestaan"


Juonto: Toisin kuin Helsingissä Uudellamaalla äänet on säilötty pieniin pahvilaatikoihin.

Ja täälläkin kaikki näyttää moitteettomalta.


Juonto: Vaalipäivän päätteeksi Vantaan alue 416:n eli Päiväkummun vaalilautakunta avasi uurnan koulun ruokasalissa – laskenta oli valmis 22.20.

Seija Puha, vpj. Vantaa 416 (Päiväkumpu): "Niin se on, ja silloin kun äänet on laskettu ja laitettu sinetit niitten laatikoitten ja kirjekuorien ympärille n iissä missä se pitää ollakin, niin sitten ne viedään keskusvaalilautakunnalle."


Juonto: Seija Puhan allekirjoittama vaalipöytäkirjakin on esimerkillisen moitteeton. Vaaliluettelon mukaan 1384 äänesti ja täsmälleen saman verran uurnassa oli ääniä.


Juonto: Tarkastuslaskenta näkyy kuitenkin kirjanneen Päiväkummun äänimääräksi 1402, äänestäjien määräksi on hyväksytty 1384. Uurnalla on siis nyt viralliseksi julistetun vaalituloksen perusteella käynytkin 18 haamuäänestäjää. Heitä ei vaalipaikalla kukaan huomannut.

Seija Puha, vpj. Vantaa 416 (Päiväkumpu): "…Ja sitte avataan se uurnalaatikko ja kaikki äänet tulee siihen. Et tää on niinku varma tapa että ihmettelen kans sit tuota että mitä voi olla sitten, et onko sitten inhimillinen, joku yksityinen, joku.. -18 ääntä on tullut jostain siinä…"

Mauno Paavola, suunnittelija, Uudenmaan vaalipiirilautakunta: "…oli 18 enemmän?"


Juonto: Uudenmaan tarkastuslaskennassa työskennelleelle Aluehallintoviraston Mauno Paavolalle ongelma on yllättävä. Päättelen, ettei asiaa ole kovin paljon pohdittu.

Mauno Paavola, suunnittelija, Uudenmaan vaalipiirilautakunta: "Äänestäneitten… en ihan suoraan osaa sanoa mistä se johtuu, mutta kyllä sattuu sillai että äänestyslippuja on kaksi eli kun annetaan siitä pöydästä, vaalivirkailija voi vahingossa antaa kaksi lippua…."


Juonto: Tämä yhteen liimautuneiden lippujen selitys ontuu sikäli, että hylättyjä ääniä pitäisi olla tällöin poikkeuksellisen paljon. Siitä ei kuitenkaan ole havaintoa.

Ari Korvola / MOT "… mutta eihän se tämmösiä määriä selitä?"


Mauno Paavola, suunnittelija, Uudenmaan vaalipiirilautakunta: "Ei, ei, mutta pienet heitot tulee siitä, tällaista virkailijan…"


Ari Korvola / MOT: "No joo, hyvä selitys… tai ainakin yritys… hehe"


Mauno Paavola, suunnittelija, Uudenmaan vaalipiirilautakunta: "Juu juu, niitä sattuu aika paljon."


Juonto: Äänestyksen alkaessa vaaliuurna on aina tyhjä – se tarkistetaan . Järvenperän äänestysalueen tapauksessa lisä-äänet olivat ilmestyneet laskentaan alustavan ääntenlaskennan aikana, Päiväkummussa taas sen jälkeen. Tämä avaa mahdollisuuden kahteen teoreettiseen mahdollisuuteen.


Juonto: Jokaisen vaalilautakunnan edustaja kävi 17. maaliskuuta eli vaalipäivää edeltävänä lauantaina kello 12:n ja 14:n välissä kuittaamassa keskusvaalilautakunnasta tarkoin vartioidut äänestysliput, leimasimen ja sinettiteipin.

Sitten hän ajoi pääsääntöisesti kotiin.

Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, Helsinki: "Niin, hän hakee ne meiltä ja kuittaa ne sitten ja hän pitää ne varmassa tallessa."


Ari Korvola / MOT: "Vaikka kodissansa?"


Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, Helsinki: "No siellä, missä hän katsoo, et niihin ei kukaan pääse eikä niihin pääse käsiks."Juonto: Tarpeisto on käsillä, tarvitaan vain riittävä houkutus ja motiivi – ääniä voi tehtailla seuraavaan aamuun saakka. Sitten vaalipaikalle, äänet odottavat povitaskussa tai käsilaukussa illan laskentaa.

Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, Helsinki: "Mutta ei hän pysty, hän ei pysty… mitä hän tekisi niillä äänilipuilla."


Ari Korvola / MOT: "No sitten laskentaan sujauttaisi sinne alimmaiseksi."


Martin Gripenberg, puheenjohtaja, Espoo 23 (Järvenperä): "Että tietysti sellainen mahdollisuus on olemassa mutta… eikä semmoista voi niin kuin ruveta tarkastamaan siinä mielessä, että joku voi helposti tehdä koska se on kauhea hässäkkä siinä kun niitä lasketaan, niitä laitetaan moneen…"


Juonto: Espoon Järvenperässä ei tällaista vilppiä kuitenkaan harrastettu. Äänestystarvikkeet vietiin lauantaina äänestyspaikan eli koulun kaappiin sunnuntaita odottamaan.

Martin Gripenberg, puheenjohtaja, Espoo 23 (Järvenperä): "Tietysti muistaisin, tiedän etten ole tehnyt tämmöstä, ei oo mitään syytä, koska mä yritän olla niin vilpitön näissä asioissa kuin mahdollista."


Juonto: Teoreettinen selitysmalli siihen, miksi lisä-äänet syntyvät alustavan ja tarkistuslaskennan välissä voisi liittyä äänten kuljetukseen keskusvaalilautakuntaan vaali-iltana. Sinettiteippi vaan auki, tehtaillut äänet sisään ja uusi teippi vedetään palautettavasta teippirullasta vanhan tilalle. Päiväkummussa tämäkään selitys ei toimi – täällä tehtiin ohjeiden mukaan ja viejiä oli kaksi.

Seija Puha, vpj. Vantaa 416 (Päiväkumpu): "No se on ollut puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, et minä oon ollu se toinen."

Ari Korvola / MOT: "Te ette sujauttaneet sinne mitään ylimääräistä."

Seija Puha, vpj. Vantaa 416 (Päiväkumpu): "Ei, ei ei ei ja koska itse olin vielä menossa vaalivalvojaisiinkin sinne ja se on se periaate, että ei koskaan yksin vaan kaksi ja mahdollisimman suoraa tietä."


Juonto: Olemme äänilippuja laskiessamme yrittäneet tarkistaa, ovatko jotkut numerot täysin samanmuotoisia, samalla käsialalla tehtyjä.


Juonto: Toimitan kaikki näytteet käsialatutkijan tarkastettavaksi. KRP:n eläkkeellä oleva rikostutkija kertoo vajaan viikon kuluttua tuloksen.

Lukija: "Tutkimieni vaalilippujen perusteella ei ole todettavissa sellaisia yhtäläisyyksiä, joiden perusteella voitaisiin päätellä, että sama henkilö olisi tehnyt merkinnän useampaan lipukkeeseen. Koska kyseessä on kuitenkin vain muutama numero, ja numeroissa yleensä esiintyy runsaasti vaihtelua, tuollaista mahdollisuutta ei voida sulkea poiskaan."

Kirsti Lehtonen, KRP:n rikosteknisen laboratorion erikoistutkija, eläkkeellä


Juonto: Uudenmaan vaalipiiristä löydän nopeasti 13 äänestysaluetta, joissa äänestäjien ja äänien heitto on enemmän kuin 3, yhden ja kahden heittoja en jaksa kirjata. Nämä tarkastuslaskennan jälkeenkin jääneet aukot vaalipiirilautakunta on hyväksynyt viralliseen vaalitulokseen – syitä tutkimatta. Korkeimman vaaliviranomaisen mielestä tällaisia ongelmia ei tarkastuslaskennan jälkeen oikeastaan voi olla.

Ari Korvola / MOT "Ei voi olla?"

Arto Jääskeläinen, vaalijohtaja, Oikeusministeriö: "Ei, koska tuota… Siis ideahan on siis se, että siellä on vaaliluettelo. Ja sen täyttää vaalilautakunta. Vaalipiirilautakuntahan ei koskaan sitä vaaliluetteloa näe. Se ottaa vastaan vaan ne äänestysliput, jotka vaalilautakunta sille tuo."

Ari Korvola / MOT: "Siis ihan totta, te ette oo koskaan törmännyt tämmöiseen, että tarkastuslaskennan jälkeen- kun nämä luvut eivät olisikaan yhtäpitäviä?"


Arto Jääskeläinen, vaalijohtaja, Oikeusministeriö : "Mitkä luvut?"


Ari Korvola / MOT: "Äänestäjien ja äänestyslippujen määrä."


Arto Jääskeläinen, vaalijohtaja, Oikeusministeriö: "On siis tällasita käynyt varmastikin, mutta selityshän sille on varmastikin se, minkä mä äsken sanoin, elikkä vaalilautakunta on sitte kiireessä unohtanut tehdä siihen äänestysluetteloon sen asianomaisen äänestysmerkinnän."Juonto: Helsingin ja uudenmaan vaalipiirit siis yksinkertaisesti unohtavat äänien ja äänestäjien täsmäämättömyyden – täällä Keski-Suomen vaalipiirissä ilmiön peittely – sellaiseksi sen tulkitsen – tehdään toisin. Vaajakoskella Savonmäen äänestysalueella viime eduskuntavaaleissa äänioikeuttaan käytti vaalipäivänä 591 kansalaista.

Kun vaaliliput minuuttia vaille iltayhdeksän oli Vaajakoskella laskettu, äänilippujen määräkin täsmäsi – 591.


Juonto: Tarkistamme vaaliluettelosta äänestäjien määrän Helena Reposen kanssa kolmeen kertaan. Se on aina alkuperäinen 591.


Tarkastuslaskenta laski kuitenkin seuraavalla viikolla 594 äänilippua – syntyi ongelma, mihin laittaa 3 haamuääntä.


Avuksi näytään otetun punakynä. Sillä on synnytetty 3 miesäänestäjää – ja nyt luvut jo täsmäävät eikä ongelmaa enää ole.

Vastaavanlaisia äänestäjien punakynäsynnytyksiä Keski-Suomen vaalipiirissä näkyy tehdyn kuudella muullakin äänestysalueella, esim naapurissa Janakkalassa punakynä synnytti 24 pontevaa naisäänestäjää.


Paikalle hälyttämäni vaalipiiritoimistoa vuonna 2007 hoitanut Pentti Matsinen kertoo, että korjattu tieto olisi saatu tarkastuslaskentaan Savonmäestä jälkeenpäin. En usko selitystä, koska tiedonhan on perustuttava juuri tarkistamaamme vaaliluetteloon.

Pentti Matsinen, toimistonhoitaja (2007), Keski-Suomen vaalipiiri: "Ja sieltä tulee silloin tieto vaalipiirin keskuslautakunnalle, että kun me löydetään vaalilippuja 594, niin silloin jossakin…"

Ari Korvola / MOT: "Jossakin mättää."

Pentti Matsinen, toimistonhoitaja (2007), Keski-Suomen vaalipiiri: "Niin silloin pitää jossakin mättää. Se se me ei voida muuhun kuin näihin lukuihin perustaa.


Ari Korvola / MOT: "Ja täällähän on vaan tuota miesten lukumäärä, naisethan saadaan vähennyslaskulla sitten."


Pentti Matsinen, toimistonhoitaja (2007), Keski-Suomen vaalipiiri: "Joo, mä laskin nekin tästä. Ja kolme miestä oli ikään kuin nyt sitten syntynyt tähän listaan lisää, vaalilautakunnan puheenjohtaja on synnyttänyt ne kolme miestä.."


Ari Korvola / MOT: "Joo joo. Mutta ehkä näin ei voi tehdä.. "


Pentti Matsinen, toimistonhoitaja (2007), Keski-Suomen vaalipiiri:  "Jostakin ne sitten kuitenkin taikoo tämän luvun meille vaalipiirin keskuslautakuntaan kun me sitä kysytään."


Pentti Matsinen, toimistonhoitaja (2007), Keski-Suomen vaalipiiri: "Niitä syntyy. Kun jottain tekkee niin jottain sattuu."

Grafiikka (Teksti): ”Savonmäen äänestysalueen puheenjohtaja kiistää ilmoittaneensa lisä-äänestäjistä jälkeenpäin.”Ari Korvola / MOT "Näitä ei kuitenkaan missään raportoida, vedetä yhteen ja tutkita, että mitä olisi tapahtunut, miksi näin on käynyt.


Arto Jääskeläinen, vaalijohtaja, Oikeusministeriö: "No usein, usein ei enää siinä vaiheessa, kun vaalipiirilautakunta suorittaa tarkastuslaskentaa, niin useimmiten ei ole sitten enää syytä palata siihen vaalilautakunnan toimintaan, koska usein nämä heitot ovat hyvinkin pieniä ja vaalipiirilautakunta saattaa hyvinkin arvata, että kysymys on nimenomaan ollut tämmöisestä inhimillisestä virheestä."Juonto:  Emme tässä ohjelmassa väitä, että esitellyillä aukoilla – tai haamuilla - jos niin halutaan – olisi ollut vaikutusta vaalitulokseen. Siitä ei ole näyttöä. Mutta halkeamia suomalaisen vaalimyytin muurissa on: Vaalilakia ja ohjeita sovelletaan varsin luovalla tavalla. Eikä Oikeusministeriöllä ole minkäänlaista seuranta- ja laadunvalvontajärjestelmää.


Juonto: Ensi huhtikuun vaalit järjestetään näillä näkymin samoin käytännöin kuin edellisetkin – ja varmaan äänestyspaikoilla ovat osin vastassa vanhastaan tutut lautakunnanjäsenetkin. Vaalitulos on se, miksi se yhdessä tehdään.

Arto Jääskeläinen, vaalijohtaja, Oikeusministeriö: "Se on aina paikkansapitävä."


Ari Korvola: "Se on aina totta?"


Arto Jääskeläinen, vaalijohtaja, Oikeusministeriö: "Kyllä se on aina totta. Jos joku sen kiistää, niin hän pystyy tekemään ihan tavallisessa järjestyksessä valituksen."


LOPPU.