Hyppää pääsisältöön

Vaarallinen muuttolintu - broilerien eläintautiriskit

Maatiaiskanat ovat jääneet historiaan ja siipikarjan jalostus siirtynyt kansainvälisten yhtiöiden käsiin. Myös suomalaisten kanojen ja broilereiden isovanhemmat tuodaan ulkomailta. MOTissa pohditaan ilmiöön liittyviä eläintautiriskejä.

Tietolaatikko

Kaikki suomen broilerit ovat niin kutsuttua Ross-rotua. Ross-broilereiden isovanhemmat tulevat maailman suurimmalta lihasiipikarjan jalostajalta Aviagenilta, Skotlannista. Aviagen on osa vielä suurempaa yritystä nimeltä Erich Wesjohann Group, joka omistaa myös Suomeen toimitettavien munivien kanojen jalostusyritykset Lohmann Tierzuchtin ja Hy-linen.

Vuonna 2006 pelättiin lintuinfluenssa aiheuttavan pandemian. Syntipukkina pidettiin villilintuja ja mediassa seurattiin muuttolintujen etenemistä herkeämättä.

Useat asiantuntijatahot, kuten YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO, alkoivat kuitenkin taipua sille kannalle, että lintuinfluenssa leviäisi ensisijaisesti siipikarjan lihan ja elävien lintujen kuljetuksen mukana, ei villilintujen matkassa.

FAO on esittänyt huolensa kotieläinten maatiaiskantojen katoamisesta ja eläinten geeniperimän köyhtymisestä. Geneettinen yksipuolisuus saattaa altistaa siipikarjan erilaisille eläintaudeille, kuten lintuinfluenssalle.

MOT kävi suomalaisten broilereiden syntykodissa Skotlannissa, josta löytyvät Aviagen-yhtiön kehittämät Ross-broilerihybridit. Broilerin matka Skotlannista kuluttajan lautaselle on pitkä. Eläviä broilerinuntuvikkoja tuo maahan vain yksi maahantuoja, Suomen Broiler.

Suomen Broilerin tiloissa Maskussa isovanhempaispolvesta tuotetaan broileriemot. Vuorokauden ikäisenä broileriemot lähtevät Maskusta emokasvattamoihin. Emokasvattamoista broileriemot siirretään munittamoihin, josta emojen munimat munat siirretään hautomoihin, joissa haudotaan varsinainen syötäväksi tarkoitettu tuotantopolvi, joka siirretään edelleen tuotantotiloille.

Siipikarjan lihan kauppa oli ohjelman tekovuonna lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Myös Suomessa broilerinlihan kulutus oli nelinkertaistunut vajaan kahdenkymmenen vuoden aikana.

Suomi on toistaiseksi säästynyt pahoilta eläintautiepidemioilta. Vakavin virustartunta paljastui vuonna 2004, jolloin kalkkunatilalta Luvialta löytyi Newcastlen tautia. Newcastlen tauti tappaa siipikarjan, mutta ei tartu ihmiseen.

Teksti: MOT & Heidi Sommar

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto