Hyppää pääsisältöön

90-luvulla junia myöhästyttivät ratatyöt ja klemmari

Keväällä 1997 Etelä-Suomen junaliikenne pysähtyi paperiliittimen aiheuttaman tietokonevian vuoksi. Samana vuonna matkantekoa haittasivat myös ratatyöt. Pari vuotta myöhemmin Suomen kuluttajaliitto suositti VR:lle korvausten maksamista.

Huhtikuussa 1997 pääradoilla kymmenet junat pysähtyivät tunniksi tietokonevian vuoksi. Vian syyksi paljastui paperiliitin. Klemmari oli juuttunut tietokoneen huoltamiseen ja tarkastukseen käytettävän näppäimistön väliin, minkä vuoksi tietojärjestelmään oli jatkuvasti syöttynyt virhetietoa. Tämän seurauksena järjestelmä oli lopulta tukkiutunut ja varotoimenpiteenä junaliikenne jouduttiin pysäyttämään.

Samana vuonna junat myöhästelivät pitkin kesää ja syksyä ratatöiden vuoksi. Erityisesti Tampereen kautta Helsinkiin kulkevat junat olivat usein myöhässä.

Maaliskuussa 1999 Suomen kuluttajaliitto huomautti VR:lle junien myöhästelystä. Liiton mielestä VR:n piti maksaa asiakkaalle korvausta, jos junat eivät pysy aikataulussa. Sen mielestä aikataulut ovat sopimuksia, joista VR:n pidettävä kiinni. Huomatuksesta korvauskäytännön voimaantuloon kului kuitenkin aikaa.

Kymmenen vuotta myöhemmin joulukuussa 2010 tuli voimaan EU-asetus, jonka mukaan kuluttaja voi saada junien myöhästelystä aiheutuneista ylimääräisistä kuluista korvausta ja alennusta lipun hinnasta. EU:n asetuksesta hyötyivät ainoastaan kaukoliikenteen asiakkaat, koska Suomi rajasi korvausten ulkopuolelle pääkaupunkiseudun lähiliikenteen. Kuluttajaviranomaiset vaativat VR-Yhtymältä korvauksia myös lähiliikenteen junien myöhästelystä.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä ja YLE Uutiset

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto