Hyppää pääsisältöön

Esa Pakarinen: Rovaniemen markkinoilla

Rovaniemen markkinoilla -filmin tunnussävelmän rehvakas kertosäe "rumarillumarei" antoi nimen kokonaiselle taidesuuntaukselle 1950-luvun Suomessa.

Tietolaatikko

Rovaniemen markkinoilla. Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa.

Vuonna 1951 valmistunut Rovaniemen markkinoilla oli kansanomaisen rillumarei-kulttuurin lähtölaukaus. Filmin päärooleissa olivat Esa Pakarinen, Reino Helismaa ja kolmas laulaja Jorma Ikävalko.

Helismaa vastasi käsikirjoituksesta, ja laulut olivat hänen ja Toivo Kärjen käsialaa. Tässä olivatkin koossa tyylisuunnan keskeiset tekijämiehet.

Rovaniemen markkinoilla oli eräänlainen "suomilänkkäri", jossa konnat yrittävät huiputtaa kolmea rehtiä kullankaivajaa. Neuvokkaat jätkät ottavat kuitenkin roistoista oveluudellaan niskalenkin. Tarinaa höystävät reippaat ja kansanomaiset iskelmät.

Jätkämäisen rempseyden reseptillä tehtiin tulevina vuosina mm. Lännen lokarin veli, Lentävä kalakukko, Muhoksen Mimmi ja lajin ohjelmajulistus Hei rillumarei. Filmit ja samanhenkiset iskelmät tekivät Helismaasta, Pakarisesta ja Toivo Kärjestä Suomen kansan kestosuosikkeja.

Kaikki arvostelijat eivät teilanneet Rovaniemen markkinoita. Sitkeimmin elämään on kuitenkin jäänyt kriitikko Eugen Terttulan Suomen Sosialidemokraatissa esittämä murskatuomio otsikolla "Törky on törkyä".

Vaikka Esa Pakarinen esitti Rovaniemen markkinoissa pääosaa "Severi Suhosena", filmin tunnusmelodian levytti Kauko Käyhkö. Pakarinen teki oman versionsa laulusta vasta vuonna 1973. Vuonna 1983 Yle taltioi hänen tulkintansa Toivo Kärjen sävellyskonsertissa Helsingin juhlaviikoilla.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit