Hyppää pääsisältöön

Saako lasten salaisuuksia urkkia?

Saako lasten salaisuuksia urkkia? Kuva: Stock.xchng

Aikuisella on oikeus tutkia salaa 7 - 14-vuotiaan lapsensa salaisuuksia.

Näin vastasi 54 % Yle Olotilan ja Meidän Perhe -lehden Suureen perhekyselyyn osallistuneesta yli 1300 vanhemmasta. Suuri perhekysely tehtiin netissä talvella 2010 - 2011.

Perhekyselyn vastauksissa vanhemmat painottivat, että kaikkein mieluiten pitäisi jutella asioista yhdessä ja että salaisuuksia urkittaisiin vain, mikäli jotain hälyttävää on ilmassa - lapsen turvallisuus on vaarassa. Vanhempien mukaan lapsen asioita ei saa tutkia pelkästään omaa uteliaisuutta tyydyttääkseen. Myös päiväkirjan tutkimisen moni vanhempi rajasi oikeutensa ulkopuolelle.

- Lapsella on oikeus omiin pieniin salaisuuksiin, mutta isoja, pimeitä salaisuuksia hänen ei soisi kantavan sydämessään, toteaa psykologi Mari Rautiainen.

Rautiainen sanoo, että vanhemmalla ei ole oikeutta tutkia lapsen asioita salaa edes huolen painaessa vaan toiminnan pitäisi olla avointa.

- Tärkeintä olisi pyrkiä siihen, että lapsen kanssa on avoin keskusteluyhteys, jotta lapselle ei tulisi tarvetta salata osia elämästään. Tai jos salailtavia tilanteita tai asioita tulee eteen, niin näistä pystyttäisiin keskustelemaan yhdessä.

Vanhemman pitäisi siis olla läsnä lapselle ja aidosti kiinnostunut tämän asioista, niin että lapsi kokee tulevansa kuulluksi.

- Kuuluksi tuleminen on kaiken olemisen edellytys, toteaa Mari Rautiainen.

Avoimen keskusteluyhteyden luominen vaatii paljon, se on ehkä koko vanhemmuuden ydin. Lapsen tulisi voida kääntyä vanhemman puoleen niin hyvässä kuin pahassa, niin ettei hänen tarvitse tuntea oloansa hylätyksi. Lapsen täytyy saada tuntea, että hän on vanhemmalle rakas,  vaikka aikuinen ei hänen tekojaan hyväksyisikään.

Lasten salaisuudet:

 • Salaisuudet voivat merkitä positiivista oman rajan ja intimiteetin hakemista. Salaisuuksia pitämällä opetellaan vetämään rajoja siihen, mikä on yhteistä ja mikä yksityistä.
 • Salaisuudet luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta ystävien kanssa.
 • Jo kolmevuotias pystyy pitämään salaisuuksia.
 • Salaisuudet voivat olla myös vahingollisia kuten isot perhesalaisuudet - alkoholi, väkivalta tai hyväksikäyttö. Nämä jättävät lopulliset jäljet lapsen elämään. Näihin salaisuuksiin olisi tärkeää päästä tarttumaan mahdollisimman varhain.
 • Iso ja pelottava salaisuus voi näkyä pienen lapsen käytöksessä vetäytymisenä, eristäytymisenä tai aggressiivisuutena. Leikkiminen ei tuota lapselle enää iloa vaan leikeissä toistuu rajut kuviot. Lapsi antaa paljon merkkejä omasta olostaan; ongelma on siinä, huomataanko merkit tai miten aikuinen niitä tulkitsee.
 • Myös isompi lapsi eristäytyy salaisuuden painaessa:  huolet eristävät muista.
 • Lapsi voi joskus avautua helpommin jollekulle muulle kuin omalle vanhemmalle. Tämä voi johtua siitä, että lapsi ei koe tulevansa kuulluksi kotona tai että lapsi haluaa suojella vanhempaansa murheelta.
 • Lasten avoimuudessakin on eroa. Toiselle on tärkeämpää pitää selkeä oma reviiri, kun taas toinen jakaa mielellään kaiken. Tämä voi myös johtua perhekulttuurista – lapset oppivat nopeasti sen, mikä perheessä koetaan sopivaksi tavaksi käyttäytyä tai mitä asioita saa puhua kodin ulkopuolella.
 • Nykyinen mediankäyttö on lisännyt vaikeuksia ymmärtää sitä, mikä on julkista ja mikä salaista. Pieni lapsi ei välttämättä kästiä, että jos hän omassa olohuoneessa näpyttelee tietokonetta, niin tulokset voivat näkyä miljoonalle ihmiselle.
 • Lapsia pitää valmentaa maailmaan, jossa elämme: ikätason mukaisesti tulee jutella esimerkiksi siitä, että kaikki ihmiset eivät ole luottamuksen arvoisia.
 • Ikärajat median käytössä ovat tärkeitä. Rajat pitää asettaa myös siihen, mitä netissä saa tehdä. Lapsen kanssa voi myös sopia alusta alkaen, että vanhempi saa tulla katsomaan, mitä koneella tapahtuu. Kun medioiden käyttö on avointa, vanhemmalle ei tule tarvetta salaa tutkia asioita.
 • Vanhempi voi miettiä, minkä ikäinen lapsi tarvitsee oman sähköpostiosoitteen.
 • Lasta ei pidä jättää yksin tutustumaan uusiin asioihin. Lapsi tarvitsee paljon tukea vielä senkin jälkeen kun näyttää siltä, että hän selviäisi yksinkin. Se, että aikuinen on läsnä tuo lapselle turvaa.

 

Psykologi Mari Rautiainen Tiina Lundbergin vieraana Perheen ajassa keskustelemassa lasten salaisuuksista ja siitä, saako lapsen asioita urkkia salaa. Kuuntele koko keskustelu.

Perheen aika kuullaan Yle Puheen Päiväntasaajassa torstaisin klo 14 jälkeen.

Linkit:

Kommentit