Hyppää pääsisältöön

"Ihminen helmikuussa turkkiensa ja liinojensa takana, kuin sorsa höyhenet pörhöllään" – Yrjö Länsipuron reportaasissa nähdään suomalaisia helmikuussa 1966

Yrjö Länsipuro haastattelee ihmisiä helmikuisissa tunnelmissa. Veturinkuljettajalle talvi tuo vaihdeongelmia, mainoskuvaajalle uimapukutyttöjä studiontäydeltä.

"Ihminen helmikuussa turkkiensa ja liinojensa takana, kuin sorsa höyhenet pörhöllään". Ohjelmassa nähdään sydäntalven tuokiokuvia 60-luvun Suomesta ja ihmisten arjesta.

Pakkanen ja lumi koettelevat ihmisten lisäksi myös eläimiä. Toimittaja Yrjö Länsipuro vierailee Urjalan Kivijärven luonnonsuojelualueella, jossa huolehditaan eläinten talviruokinnasta.

Metsän keskeltä matkataan missien maailmaan. Uimapukujen valinta Miss Suomi -kisoihin on tarkkaa hommaa. Ehdokkaille tulevien uimapukujen nappien määrää on pohtimassa joukko asiantuntijoita.

Tehtaalla valmistuvat uimapuvut tulevaa kesää varten. Toimittaja kummastelee uimapuvun rintamukseen tulevaa tukiosaa. "Tämä on sellainen pieni valkoinen valhe joka kiinnitetään uimapuvun rintamukseen" selittää konsulentti Paula Sihvonen.

Mainoskuvaajan ei tarvitse palella, sillä helmikuussa tehdään jo kesämalliston kuvauksia. Uimapukutytöt poseeraavat studiossa ja lopullisessa kuvassa aurinko ja palmut antavat lupauksen paremmasta. Onko tämä huijausta kysyy valveutunut toimittaja.

Talven vähäinen valo koettelee ihmismieltä. Valohoitolamppua tarjotaan avuksi kaamokseen, mutta tohtori Kalle Pekanmäki arvelee siitä olevan heikosti apua.

Kuvaaja Veikko Mård sekä Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla hytisevät ajanvieteohjelman ulkokuvauksissa. Hymy ei silti hyydy kertoo Mård.

Pakkanen tuotti ongelmia junille jo 1960-luvullakin. Kylmyys koetteli laakereita ja viivästytti vaihdetyötä.

Palomestari Unto Sahramäki Pispalan palokunnasta kertoo mm. tulipalojen sammutuksesta talvisodan ilmahälytysten aikana ja esittelee hinattavaa moottoriruiskua

Helmi-maaliskuuhun kuuluu myös laskiainen ja laskiaiseen mäenlasku. Perinteisesti pulkkamäessä huudettiin ”Pitkiä pellavia, hienoa hamppua, nauriita kuin lautasia ja räätiköitä kuin nurkanpäitä".