Hyppää pääsisältöön

Ihmisiä helmikuussa 1966

Yrjö Länsipuro haastattelee ihmisiä helmikuisissa tunnelmissa. Veturinkuljettajalle talvi tuo vaihdeongelmia, mainoskuvaajalle uimapukutyttöjä studiontäydeltä.

"Ihminen helmikuussa turkkiensa ja liinojensa takana, kuin sorsa höyhenet pörhöllään". Ohjelmassa nähdään sydäntalven tuokiokuvia 60-luvun Suomesta ja ihmisten arjesta.

Pakkanen ja lumi koettelevat ihmisten lisäksi myös eläimiä. Toimittaja Yrjö Länsipuro vierailee Urjalan Kivijärven luonnonsuojelualueella, jossa huolehditaan eläinten talviruokinnasta.

Metsän keskeltä matkataan missien maailmaan. Uimapukujen valinta Miss Suomi -kisoihin on tarkkaa hommaa. Ehdokkaille tulevien uimapukujen nappien määrää on pohtimassa joukko asiantuntijoita.

Tehtaalla valmistuvat uimapuvut tulevaa kesää varten. Toimittaja kummastelee uimapuvun rintamukseen tulevaa tukiosaa. "Tämä on sellainen pieni valkoinen valhe joka kiinnitetään uimapuvun rintamukseen" selittää konsulentti Paula Sihvonen.

Mainoskuvaajan ei tarvitse palella, sillä helmikuussa tehdään jo kesämalliston kuvauksia. Uimapukutytöt poseeraavat studiossa ja lopullisessa kuvassa aurinko ja palmut antavat lupauksen paremmasta. Onko tämä huijausta kysyy valveutunut toimittaja.

Talven vähäinen valo koettelee ihmismieltä. Valohoitolamppua tarjotaan avuksi kaamokseen, mutta tohtori Kalle Pekanmäki arvelee siitä olevan heikosti apua.

Kuvaaja Veikko Mård sekä Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla hytisevät ajanvieteohjelman ulkokuvauksissa. Hymy ei silti hyydy kertoo Mård.

Pakkanen tuotti ongelmia junille jo 1960-luvullakin. Kylmyys koetteli laakereita ja viivästytti vaihdetyötä.

Palomestari Unto Sahramäki Pispalan palokunnasta kertoo mm. tulipalojen sammutuksesta talvisodan ilmahälytysten aikana ja esittelee hinattavaa moottoriruiskua.

Helmi-maaliskuuhun kuuluu myös laskiainen ja laskiaiseen mäenlasku. Perinteisesti pulkkamäessä huudettiin ”Pitkiä pellavia, hienoa hamppua, nauriita kuin lautasia ja räätiköitä kuin nurkanpäitä".

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto