Hyppää pääsisältöön

Purtsi nyrkkeili olympiapronssia ja auttoi alkoholin viemiä

Nyrkkeilylegenda Pertti "Purtsi" Purhosen muistetaan sekä ansiokkaasta urastaan että 1960-luvun vauhdikkaasta julkkiselämästään. Raitistuttuaan hän perusti vuonna 1978 Kriisipalvelu ry:n auttamaan muita päihderiippuvaisia.

Pertti "Purtsi" Purhosen (14.6.1942-5.2.2011) urheilijan ura alkoi jo nuorena. Vain 22-vuotiaana hän voitti pronssia silloisessa alle 67-kiloisten välisarjassa vuoden 1964 Tokion olympialaisissa. Häntä pidetään luonnonlahjakkuutena, joka olisi enemmällä harjoittelulla menestynyt vieläkin paremmin.

Uransa aikana hän voitti pohjoismaiden mestaruuden eri sarjoissa kolme kertaa sekä Suomen mestaruuden kaikkiaan yhdeksän kertaa. Purhonen osallistui myös kolmiin EM-kisoihin, muttei sijoittunut mitaleille. Hän esiintyi aktiiviuransa aikana myös laulavana viihdyttäjänä.

Urheilu-uran päätyttyä rattijuopumukseen Purhonen pysytteli silti julkisuudessa. Hänen ja tv-kuuluttaja Teija Sopasen suhdetta seurattiin mediassa tiiviisti. Vuonna 1973 Purhonen avioitui pitkäaikaisen vaimonsa Ellenin kanssa. Uskoon tultuaan hän alkoi auttaa muita alkoholisteja Kriisipalvelu ry:ssä. Auttamisesta tulikin hänen uusi elämäntyönsä.

2000-luvulla Purhonen sai Alzheimer-diagnoosin, joka vei hänet nopeasti huonoon kuntoon. Viimeiset elinvuotensa hän viettikin Näsin sairaalassa Porvoossa. Vuonna 2006 hän avioitui Eeva Hirvosen kanssa, joka pysyi vierellä viimeiset vuodet.

Teksti: Heidi Tetri & Jukka Lindfors

Kommentit