Hyppää pääsisältöön

Esa Pakarinen: Suhmuran Santra

Pohjoiskarjalainen parisuhdetarina Suhmuran Santrasta nousi klassikoksi Esa Pakarisen 1960-luvulla tekemän levytyksen myötä. Vuonna 1977 Pakarinen esitti laulelman Heinäveden VPK:lla.

Laulun on laatinut joensuulainen lauluntekijä ja kunnallispoliitikko Terho A. Könönen (1920–1998). Tarina perustuu tositapahtumiin: kun lauluntekijä pyysi päästä tansseista saatille, hänen partnerinsa vastasi kuolemattomin sanoin: "Voi tokkiinsa, jalkojas siästä."

Tietolaatikko

Suhmuran Santra. Säv. ja san. Terho Könönen.

Laulun Santra on kotoisin samalta maailmankolkalta kuin juukalainen Joensuun Ellikin. Suhmuran kylä sijaitsi Könösen lapsuusmaisemissa Pyhäselällä, joka sittemmin liitettiin Joensuun kaupunkiin.

Kappale tuli laajempaan tietoisuuteen vuonna 1952, kun Könönen esitti sen radiossa. Kului kuitenkin vuosia, ennen kuin se julkaistiin levyllä. Esa Pakarisen lisäksi myös Ilkka Kortesniemi levytti laulun vuonna 1966.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto