Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaanotto 8.2.2011

Eturauhasen toimenpiteiden seuraukset

”Vaikuttavatko virtsarakon tähystykset ja eturauhasen neulakuumennus seksuaalisen tyydytyksen saamiseen? Tähystyksiä tehty useita ja tuo neulakuumennus (höyläys), enkä saa minkäänlaista tyydytystä, ei tule siemennestettäkään. Olen 61-vuotias, lääkityksenä Burana, Panacod, Sirdalud ja tarvittaessa Arcoxia.”

Siemennesteen puuttumisen ymmärtää tässä paremmin. Siemensyöksyn hetkellä rakon kaula löystyy ja siemenneste purkautuu rakkoon. Tavallisesti kuitenkin tämäkin siemensyöksy tuottaa erivahvuisen orgastisen mielihyvän, mutta tässä tapauksessa tämä mielihyvän kokemus siis puuttuu.

Mielihyvän puutetta ei kyllä oikopäätä osaa selittää toimenpiteistä johtuvaksi. Eihän eturauhasella ole mitään virkaa orgasmin saamisessa. Eräs selitys voisi olla ns. ennenaikainen ejakulaatio, jossa siemensyöksy karkaa ilman mielihyvän huippua.

Lääkkeistä Panacod ja Sirdalud vaikuttavat keskushermostoon, joten niidenkin roolia voi miettiä. Tästä kannattaa jutella urologin kanssa, jonka erityisalaa ovat myös nämä seksuaalikysymykset.

Säärien ihomuutos

YLE Akuutti

”Äitini on 90-vuotias kotona asuva ikäihminen. Ongelmana on säärien alaosaan tullut ihomuutos. Onko kyseessä tosiaankin ihottuma ja hoitona vain kosteusvoide? Kuinka suuri mahdollisuus näihin kohtiin on tulla säärihaavoja? Johtuuko tämä tai lisääkö joku lääke tätä vaivaa? Äidillä on sepelvaltimotauti, sydäntahdistin, kihti, nivelrikko ja toinen munuainen poistettu v. 2000. Äiti liikkuu omin neuvoin ja keppi kädessä tekee vielä puutarhatöitäkin. Pääkin toimii ihan normaalisti.”

Nämä ovat turvotuspurppuraa eli staasipurppuraa. Ihon alaisia verenpurkaumia, joihin liittyy pigmenttimuutos. Tämä siis johtuu turvotuksesta. Ihon kuivumisen estäminen on hyvin tärkeätä ja jos turvotukseen voi vaikuttaa, niin hienoa! Tärkeää olisi tietää tuon turvotuksen perussyy. Sepelvaltimotautiin voi liittyä sydämen vajaatoiminta ja sitä kautta turvotus. Kalsiumestäjiksi kutsutut, hyvin yleiset verenpaine-sydänlääkkeet voivat nekin aiheuttaa raajaturvotusta.

Mitään erityistä hoitoa ei tarvita, kosteusvoide on hyvä. Iho tulisi pitää ehjänä, sillä turvonneeseen raajaan tullut haava ei tahdo parantua..

Raskaus ja tulehdusherkkyys

”Ensimmäistä kertaa raskaana ollessani sairastin korvatulehduksen ja nyt korvatulehduksen ja poskiontelotulehduksen. Kuinka raskaana voisi välttyä tämmöisiltä? Muuten minulla ei tällaisia tulehduksia ole ollut.”

Raskaus kyllä altistaa poskiontelo- ja ehkä korvatulehduksillekin. Raskaana ollessahan veren estrogeenipitoisuus nousee, ja turvottaa nenän paisuvaiskudosta, siksi moinen.

Nenästä kannattaa huolehtia, pitää se kosteana ja vaikka huuhdella nenäkannulla. Ja toki koettaa huolehtia, etteivät virusinfektiot tartu. Hyvä käsihygienia auttaa tässä.

Tyrniä silmien kuivuuteen?

YLE Akuutti

”Kuulin eräältä sairaanhoitajalta, että kun pureskelee 3 tyrnimarjan siementä päivässä, niin se auttaa silmien kuivuuteen, eikä tarvitse enää käyttää niin paljon kosteustippoja. On kuulemma lääketieteellisesti tutkittu asia.”

Turkulaiset tutkijat tätä ovat aivan oikein selvittäneet. Kun kesästä mennään kohti talvea, kyynelneste väkevöityy ja tämä on yksi tärkein kuivasilmäisyyden osatekijä. Tutkimuksen mukaan on niin, että kun nauttii 2 grammaa tyrniöljyä päivässä, tuo väkevöityminen ei ole niin voimakasta ja osalla kuivasilmäisiä tämä tarkoittaa vähempää punoitusta ja ehkä polttavan tunteen vähentymistä. Eli kyllä tässä perää on, mutta en tiedä, riittääkö tuo kolme siementä.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 7.12.2015