Hyppää pääsisältöön

Kuuluttaja Tuula Rosenqvist

Ylen pitkäaikainen tv-kuuluttaja Tuula Rosenqvist (1933-2011) muistetaan myös elokuvarooleista, juontotehtävistä ja mannekiinina.

Tuula Rosenqvist (ent. Ignatius) aloitti Ylen tv-kuuluttajana vuonna 1959.

Ennen tv-uraansa hän oli näytellyt kahdessa elokuvassa, mm. prinsessa Ruususen roolin Edvin Laineen ohjaamassa elokuvassa vuonna 1949. Moni muisti hänet myös mannekiinina.

Kuuluttajana hän menestyi hyvin Telvis-äänestyksissä ja valittiin kerran tv:n parhaaksi naispuoliseksi esiintyjäksi.

Viimeiset tv-kuulutuksensa Rosenqvist juonsi syyskuussa 1974. Tuolloin Tohloppi juhlisti ensimmäistä värilähetystään. Jäähyväiskuulutuksen jälkeen orkesteri soittaa vielä oman hyvänyöntoivotuksensa.

Viimeiset vuotensa Tuula Rosenqvist asui miehensä Jan Rosenqvistin kanssa Ranskassa. Hän palasi Suomeen vuonna 2010.

Pitkään sairastellut Rosenqvist kuoli 77 vuoden iässä 7. helmikuuta 2011.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto