Hyppää pääsisältöön

Terveydestä tuli bisnestä

"Olitpa ujo, vilkas, surullinen tai masentunut, poditpa vaihdevuosia, orgasmivaikeuksia, matkaväsymystä tai esiintymiskuumetta - terveydenhoitobisneksellä on tarjota siihen hoito - maksua vastaan."

Tietolaatikko

Medikalisaatio eli lääketieteellistyminen merkitsee toisaalta lääketieteen vahvistumista, toisaalta elämäntapahtumien ja poikkeavuuksien lääketieteellistämistä. Medikalisaatiossa lääketieteen valta laajenee aiemmin ei-lääketieteellisinä pidetyille alueille. Medikalisaatio-käsitteen luoja on Irving K. Zola. (Lähde: Wikipedia)

Suomessa alettiin puhua medikalisoitumisesta yleisemmin vasta 1990-luvulla. MOTin medikalisaatiota käsittelevässä jutussa todetaan, että terveydestä on tullut isoa bisnestä ja terveystuotteet käyvät erittäin hyvin kaupaksi. Yhä useampiin vaivoihin on tarjolla täsmälääke ja kaupan hyllyt pullistelevat terveydenhoitoon erikoistuvista lehdistä.

Mielihyvän vaatimus luo uusia tarpeita ja se näkyy myös terveystiedon kysynnän ja tarjonnan kasvuna. Ohjelmassa esitellyt yksityissairaaloiden luentotilaisuudet ovat malliesimerkki medikalisaatiosta. Luennot ovat hyvä keino markkinoida mitä kirjavampaa joukkoa hoitoja.

Terveyskäsitys elää ajan ja kulttuurin mukana. Ennen terveys määriteltiin lääketieteellisen diagnoosin kautta, nykyään ihmisen omalla kokemuksella terveydestään on yhä suurempi merkitys. Vakuutuslääkäri Jyrki Elo toivoo ohjelmassa keskustelua siitä, onko terveydenhuolto aina paras ratkaisu tiettyihin elämän ongelmiin.

Terveyspalveluista on tullut yhä voimakkaammin kauppatavaraa. Yksityissairaalat olivat vuonna 1998 kasvattaneet liikevaihtoaan, paria poikkeusta lukuunottamatta, miljoonalla markalla vuodessa

Medikalisaatio näkyy myös lääkkeiden myynnin kasvuna. Masennuslääkkeiden käyttö oli tuolloin kolminkertaistunut kymmenen vuoden kuluessa. Kasvu on jatkunut myös 2000-luvulla.

Sairauksia syntyy myös viitearvoja määrittelemällä. "Kun verenpainetauti osoittautui rahantekokoneeksi, keksittiin uusi suurten ihmisjoukkojen tauti: kohonnut kolesteroli. Kun kolesterolin raja-arvoa alennettiin 6,5 millimoolista 5 millimooliin, saatiin yhdellä päätöksellä Suomeen varovaisenkin arvion mukaan 300 000 sairasta lisää."

Teksti: MOT & Heidi Sommar

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto