Hyppää pääsisältöön

Eläinlääkärillä: Jyrsijät ja kanit

Eläinlääkärillä ohjelmassa esitellään jyrsijöitä ja kaneja lemmikkeinä. Vuonna 1972 mm. gerbiilit olivat Suomessa vielä eksoottinen uutuus.

Tietolaatikko

Jyrsijät (Rodentia) ovat yleensä pienikokoisia nisäkkäitä, joilla on jyrsimiseen tai järsimiseen erikoistuneet etuhampaat. Jyrsijät ovat kaikista nisäkkäistä kaikkein suurin ja monimuotoisin eläinryhmä.

Kani ei ole jyrsijä, vaan kuuluu jäniseläimiin. Kesykanit polveutuvat villikaneista, jotka ovat sukua Suomessa esiintyville rusakoille ja metsäjäniksille.

Jaksossa tutustutaan marsujen, kanien ja hamstereiden pitämiseen lemmikkinä. Eläinlääkäri Ilmari Karppinen ja Harry Tuomi keskustelevat jyrsijöistä lemmikinomistajien Kirsi Kontturin ja Tiina Lemposen kanssa.

Uutuutena esitellään gerbiilit, mongolialaiset aavikkorotat, joista oli jo tuolloin tullut suosittuja lemmikkejä mm. Ruotsissa.

Ohjelma koostuu studiokeskustelusta ja esittelyvideoista. Eläinlääkäri selostaa taustalla, kun katsojille näytetään, miten hamsteri voi karata häkistään ja päätyä ruokakomerolle tuhojaan tekemään.

Marsun esittelyä katsoessa menee jo jyrsijälajit hieman sekaisin, toinen juontajista puhuu toistuvasti hamsterista.

Jyrsijät ovat suosittuja lemmikkejä. Tarjolla olevien lajien kirjo on ajan myötä kasvanut ja nykyään lemmikkeinä pidetään myös oravia, hyppyrottia, rottia, hiiriä, chinchilloja ja deguja.

Teksti: Heidi Sommar