Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Lehtimyyjät urakoivat satoja valetilauksia

Naistenlehtiä
Naistenlehtiä Kuva: Yle naistenlehti

Asiakkaalle ei aina edes soitettu, kun puhelinmyyntifirmoihin pesiytyneet huijarit lähettivät tilaamattomia lehtiä. Ennen kiinnijääntiä valetilauksilla ehdittiin kääriä tuhansien eurojen palkkiot.

Tuusulalaisen Terhi Lehtosen äiti oli ihmetellyt jo vuosia lehtiä, joita lähetetään kotiin tilaamatta. Aluksi jälkikasvu ei ottanut ongelmaa täysin vakavissaan, mutta viime kesänä oli lastenkin aika huolestua.

- Äidille alkoi tulla Me Naiset, joka oli myyty puhelintilauksena. Äiti ei kuitenkaan ollut tuohon aikaan helposti tavoitettavissa puhelimitse.

-Kyselin, mihin numeroon puhelinmyyjä oli soittanut. En ole saanut vastausta vieläkään, sanoo Terhi Lehtonen.

Joulun aikoihin oli taas uutta lukemista tuloillaan. äitiä kiiteltiin Apu-lehden tilauksesta. Nyt selvisi, mihin numeroon oli soitettu. Asiaan liittyi vain yksi mutta.

- Numero ei ollut ollut käytössä enää puoleen vuoteen, sanoo Lehtonen.

Valetilausten sarjatehtailua

Apu-tilauksen takana oli puhelinmyyjä, joka oli laittanut palkkioiden toivossa liikenteeseen jonkin verran valetilauksia. Hän ei aina edes soittanut asiakkaalle. MediaPex-nimisessä puhelinmyyntiyhtiössä työskennellyt henkilö jäi kiinni muutamassa viikossa.

Myös Me Naiset -tilaus johtaa sylttytehtaalle. Tilauksen myi puhelinmarkkinointiyhtiö Turotim. Toimitusjohtaja Mauri Metsänummi ilmoittaa, että yhtiössä huseerasi viime kesänä peräti kolme huijarimyyjää.

Turotimissä huseerasi viime kesänä peräti kolme huijarimyyjää

Turotimissä myyjät pistivät valetilauksia menemään soittamatta asiakkaalle tai antamalla väärää tietoa tilauksesta. Yksi kesämyyjä ehti yhtiön mukaan kääriä valetilauksilla tuhansien eurojen palkkiot. Hän sai ennen kiinnijääntiä myös palkintoja hyvistä myyntisaavutuksista, vaikka liki 90 prosenttia tilauksista syntyi vilpillisesti.

Osa huijauksista on viety poliisitutkintaan. Huijarit ovat saaneet lähtöpassit MediaPexistä ja Turotimistä. Yhtiöt korostavat, että ne eivät tietenkään hyväksy työntekijöiltään vilpillistä myyntiä.

Myyntivedätyksiä ennenkin

Metsänummen mukaan Turotimissä viime vuonna nähty huijausrypäs on laajuudessaan melko lailla ainutlaatuinen. Kolme huijarimyyjää lähetti yhteensä satoja valetilauksia. Vastaavantyyppisiä vedätyksiä tulee kuitenkin puhelinmyyntialalla vastaan silloin tällöin.

Alalla huhutaan huijareista, jotka ovat kiertäneet toistamassa saman rikoskaavan jopa kymmenessä puhelinmyyntiyhtiössä. Houkuttimena on mahdollisuus tehdä enemmän tai vähemmän rahaa ennen kiinnijääntiä ja potkuja.

Tietenkin valetilausten massatehtailusta jää kiinni jossain vaiheessa, kun asiakasvalituksia kasautuu samalle myyjälle. Turotimissä hyödynnettiin kiinnijäämiseen liittyvää viivettä esimerkiksi niin, että valetilaus laitettiin alkamaan parin-kolmen kuukauden kuluttua myyntihetkestä. Kun asiakas ihmettelee pyytämättä ja yllätyksenä tullutta lehteä tai tilausvahvistusta, on myyjä jo kuitannut siihen liittyvän palkkion.

Viimevuotisista huijauksista viisastuneena Turotim aikoo panostaa kauppojen tarkistamiseen entistä enemmän. MediaPexin mukaan heillä otettiin viime vuonna käyttöön tekstiviestillä toimiva tilausvahvistus, jonka yksi tarkoitus on ennaltaehkäistä valemyyntiä. Tekstari lähetetään muutaman päivän sisällä myynnistä, jolloin asiakas voi reagoida nopeasti mahdolliseen valemyyntiin. MediaPexin mukaan viime vuonna toiminut huijarimyyjä oli yksittäistapaus.

Vanhukset tähtäimessä?

Terhi Lehtosen äidin Apu- ja Me Naiset -valetilaukset saatiin katkaistua eikä hänen tarvinnut maksaa niitä. Mutta lehtiä oli äidin mukaan tullut jo aiemmin tilaamatta, mikä aiheutti harmistusta. Emme tiedä, kuka ne myi.

-Hän perui tilauksia, mutta on joskus varmasti maksanutkin niitä. Hän ehkä ajatteli, että ehkä mä sittenkin olen tilannut sen, tuumii Terhi Lehtonen.

-Se, että tällaiset vanhemmat henkilöt ovat kohteena, ei ehkä ole sattumaa.

MediaPexin ja Turotimin mukaan viime vuoden valemyynnit eivät kuitenkaan näytä kohdistuneen erityisesti vanhuksiin.

Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.