Hyppää pääsisältöön

Ailu Valle ja Wimme Saari tuovat saamelaisuuden ilmentymiä esiin räppäämällä ja joikaamalla

Rap-artisti Ailu Valle on pohjoissaameksi räppäävä muusikko, jonka laulujen sanoissa luonto ja huoli tulevasta ovat keskeisiä teemoja. Moderneilla kone-elementeillä muinaisia shamanistisia laulutekniikoita maustava saamelaisartisti Wimme Saari taas on noussut joiuillaan maailmanmaineeseen.

Ailu Valle tunnustaa rap-musiikkinsa olevan poliittista, sillä hän tuo esille asioita, jotka eivät toimi yhteiskunnassa. Valle kertoo muun muassa musiikin tekemisestä A-studiossa (2012).

Hänen tavoitteenaan on myös nostaa esille, mikä saamelaisessa elämäntyylissä on tärkeää ja tuoda esiin saamelaista identiteettiä. Yhteiskunnallisten epäkohtien ohella Valle tuo laulujensa sanoissa esiin luonnon ja sen tulevaisuudessa. Hän räppää nykyisin omalla äidinkielellään pohjoissaamella. Vuonna 2019 Vallelle myönnettiin Lastenkulttuurin valtiopalkinto.

Enontekiön Kelottijärveltä vuonna 1959 syntynyt Wimme Saari taitaa sekä kotiseutunsa vanhat joiut että luo uutta, vahvasti omintakeista musiikkiaan. Wimme joikaa ihmisistä, eläimistä ja luonnosta. Joikaamalla kuvaillaan ihmisen tai eläimen luonne. Kuvaus tehdään sanoilla, rytmillä, melodialla ja äänensävyllä. Taltioinnit ovat Tavastia-klubilta vuodelta 2002.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto