Hyppää pääsisältöön

Jouko Heikura: Mustien vuorten varjossa

Esikoisromaanin teemoina ovat ihmisten pahuus, oikeudenmukaisuus, vapaus mutta myös rakkauden raadollisuus.

Sotareportteri Rakel Aho seuraa ensin sivusta yhteiskunnallista kuohuntaa Romaniassa ja Jugoslaviassa, mutta joutuu itsekin osalliseksi kauhutekoihin.

Toimittajana itsekin Itä-Euroopassa työskennelleen Jouko Heikuran esikoisromaania voi lukea rakkaustarinana ja samalla kuvauksena yhteiskunnallisista murroksista Itä- Euroopassa. Rakelin rakastumisen kautta Heikura kuvaa lukijalle sitä miten vaikeaa on pysyä puolueettomana ja objektiivisena kun ihmisellä on sydän. Toimittajan roolista on vain sormenhipaisun verran matkaa itse aiheutettuun kauheuteen.

Mustien vuorten varjossa on ensi sijassa romaani rakkaudesta ja sen raadollisistakin piirteistä. Lapsenuskoisen naivilta tuntuva päähenkilö Rakel rakastuu helpontuntuisesti salaperäiseen Romeoon, joka menneisyytensä karmeuksien vuoksi osoittautuu petolliseksi. Tarinaan liitetyillä todenperäisillä ja taustoittavilla kirjoituspätkillä Heikura kuitenkin kuvaa myös sitä laajaa myllerrystä, joka Itä- Eurooppaa ravisteli 1980-luvun lopun ja 1990-luvun aikana.

Teksti: Seppo Puttonen