Hyppää pääsisältöön

Kilpirauhasen vajaatoimintaa ei tunnistettu

Kilpirauhasen vajaatoimintaa ei tunnistettu vaan lääkäri patisti jumppaan. Kuva: Stock.xchng

- Sairastin tietämättäni miltei kymmenen vuotta kilpirauhasen vajaatoimintaa, tamperelainen Aino, 44, kertoo.

Ainon oireet alkoivat salakavalasti vuosituhannen vaihteessa. Hänelle kertyi vuosien aikana toistakymmentä kiloa lisää painoa, ja hän oli alituisesti väsynyt. Samaan aikaan Aino pyöritti omaa firmaansa eikä toivottua lasta kuulunut.

- Luulin olevani hedelmätön tai niin stressaantunut, etten tule edes raskaaksi, hän kertoo.

Aino lihoi lihomistaan ja myös lähipiiri huomasi muutoksen.

- Sain kuulla sellaisia kommentteja, kuin että "Herranjestas, mitä sulle on tapahtunut? Tuosta et sitten saa enää lihoa!" ja niin edelleen. Kommentit olivat loukkaavia, sillä koetin tosissani pudottaa painoa.

Aino vähensi syömistään ja aloitti lenkkeilyn. Paino ei vain tuntunut putoavan, päinvastoin: turvotusta tuli treenaamisesta lisää. Samaan aikaan hänen hiuksensa ohenivat huomattavasti. Suihkussa tukasta irtosi suuriakin tukkoja. Samoihin aikoihin Aino törmäsi vanhaan tuttavaansa, joka passitti hänet lääkäriin. Kilpirauhasarvot olivat matalat, mutta lääkärien mielestä kuitenkin viitealueella, joten Aino ei saanut lääkitystä.

- Lääkäri passitti minut jumppaamaan, että paino putoaisi. Kokeilin myös hiilihydraatitonta ruokavaliota, Aino muistelee.

Lääkärin ohjeista ei ollut apua. Ainon vaivat jatkuivat, mutta yllättäen hän huomasi olevansa raskaana.

- Raskaus oli mielettömän iloinen yllätys, olinhan jo 41-vuotias.

Ainoa ei haitannut, että hänestä oli tulossa yksinhuoltaja. Raskauden ajaksi oireet vähenivät, mutta synnytyksen jälkeen vuonna 2008 ne palasivat. Tällä kertaa Aino marssi vauva kainalossa helsinkiläiselle Antioksidanttiklinikalle ja vaati saada uudet mittaukset.

 - Siellä todettiin, että kyllä minulla ihan selvä tauti on, vaikkakin piilevänä. Jos kilpirauhasarvot ovat ihan rajalla, eivät kunnalliset tahot suostu määräämään lääkitystä. Onneksi Antioksidanttiklinikalla minut otettiin vakavasti ja sain tarvitsemani avun, Aino kertoo.

Tyroksiinilla oireet lievittyivät muutamassa viikossa, ja Aino tunsi palanneensa elävien kirjoihin. Paino putosi normaalilukemiin ja jaksamista alkoi taas löytyä. Uusi ihmissuhdekin alkoi hyvään aikaan ja sai naisen kukoistamaan.

- Ystävät sanoivat, että nyt on vanha Aino palannut kuvioihin, hän hymyilee.

Ainon mielestä pahinta sairastumisessa olivat itsesyytökset, koska hän ei saanut terveyskeskuslääkäreiltä vajaatoimintadiagnoosia. Vanhoista valokuvista Aino ei meinaa tunnistaa pöhöttynyttä itseään. Nyt Ainon poika on kolmevuotias ja äiti jaksaa touhuta tämän kanssa. Hiukset eivät tosin koskaan kasvaneet kunnolla takaisin, mutta se on pikkujuttu.

- Lääkkeitä syön lääkkeitä loppuelämäni, Aino kertoo.


Haastateltavan nimi muutettu

Linkit:

 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

 • Aamusydämellä: Elinsiirto pelasti elämän

  Sydämensiirron ja maksansiirron kokeneet kertovat tarinansa

  TV1 sunnuntaina 27.3.2016 klo 9.05 - 9.45 Elinsiirto pelastaa vuosittain lähes neljänsadan suomalaisen hengen. Sari Männikölle on tehty sydämensiirto ja Timo Akkalalle maksansiirto.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Ratkaisu tekstiilijätevuoriin: näin T-paitasi syntyy uudelleen

  Tuotat elämäsi aikana 1000 kg tekstiilijätettä.

  70 000 tonnia vaatteita ja kodintekstiilejä päätyy joka vuosi paremman puutteessa jätteenpolttolaitoksiin Suomessa. Mutta ei enää kauan! Iso osa siitä voidaan jatkossa kierrättää, kun puhkikulutetusta puuvillasta voidaan kemiallisesti synnyttää uutta kuitua. Jos VTT:n kehittämä tekniikka lyö läpi, poisheitettävästä puuvillasta polttoon joutuu enää 15 prosenttia.

 • Finalaska - unelma suomalaisesta osavaltiosta

  Suunnitelmat suomalaisten evakuoimiseksi Alaskaan.

  Talvisodan aikaan Suomesta oltiin huolissaan Yhdysvalloissa. Pieni ja sympaattinen Suomi näytti jäävän suuren Neuvostoliiton jyräämäksi. Yhdysvallat kuitenkin pysytteli vielä tuolloin erossa Euroopan sodista, eikä apua juuri herunut. Alkuvuodesta 1940 nuoret amerikkalaiset Robert Black ja Leonard Sutton laativat suunnitelman suomalaisten evakuoimisesta Yhdysvaltoihin.

Uusimmat sisällöt - Terveys

 • Varpusparvi hotellihuoneen pöntössä – Mitä reissussa uskaltaa syödä?

  Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma.

  Maha kuralla ja kaikki suun kautta sisään nautittu tuntuu valuvan pikavauhtia pönttöön. Vatsassa kouristelee ja rantapäivä vaihtuu hotellihuoneen vessan läheisyydessä norkoiluksi. Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma. Sekoittiko ruoka pakin vai onko kyse jostain vakavammasta?

 • Matkailijoiden tuomat eksoottiset sairaudet ovat jo arkipäivää

  Suomessa eksoottiset sairaudet ovat jo tuttu juttu.

  Ihmiset liikkuvat maapallolla enemmän kuin koskaan. Pelkästään suomalaiset tekevät vuodessa noin 9 miljoonaa ulkomaanmatkaa. Virukset, bakteerit ja loiset hyppäävät helposti matkustajien kyytiin ja siirtyvät uusille alueille. Vielä suuremman tartuntatautiriskin kantavat ihmiset, jotka liikkuvat ympäri maailmaa pakon sanelemina. Esimerkiksi ilmastonmuutos pakottaa ihmisvirrat liikkeelle.

 • Kansanparantajia, aktivisteja ja parantavaa perunaa – Mosambikissa tieto on terveyttä

  Mosambikissa malarian riski on maailman suurin.

  Mosambik on yksi maailman kymmenestä köyhimmästä maasta. Kotimantereellaan Afrikassa se kuuluu Saharan eteläpuolisiin maihin, joissa olot ovat haastavat ja esimerkiksi malarian riski maailman suurin. Elinolojen parantamiseen tähtäävässä FDC-järjestössä työskentelevä lääkäri Julia Magaia kertoo, että juuri malarian, hivin ja tuberkuloosin kaltaiset tarttuvat taudit ovat ripulitautien ohella isoimmat kansanterveysongelmat.

 • Pääkipua ja selkäsärkyä – Suomalaisten yleisimmät kivut ovat tuttuja kipututkijalle

  Suomalaisten yleisimmät kivut.

  Selkää, hartioita ja niskaa särkee, päätä juilii. Akuutin kipukyselyn perusteella suomalaisten yleisimmät kivut löytyvät niska-hartiaseudulta, selästä ja päästä. Lääkäri, kipututkija Helena Mirandalle tulos ei ole yllätys. Ihmisten kipukokemuksia tutkija ei sen sijaan lähtisi vertailemaan. Kiputuntemukset ja kipuun suhtautuminen on hyvin yksilöllistä.

 • Ole onnellinen, jos pilleri vie pääkipusi

  Toimittaja Tero Kyllönen kirjoittaa kivusta.

  Kaikilla kivun hellittäminen ei ole toivon tai edes särkylääkkeen varassa. Se on täyttä totta päivästä toiseen. Joka viides aikuinen joutuu elämään kroonisen kivun kanssa. Akuutin toimittaja Tero Kyllönen pohtii, miten kipu koskettaa meitä kaikkia.

 • Unihäiriöihin tepsii lempeys ja rauhallisuus

  Aamuyön heräämiset. Lue psykologin ohjeet.

  Ahdistavatko aamuyön heräämiset? 20 prosenttia suomalaisista kärsii pitkäaikaisista uniongelmista. Psykologi Mikael Saarinen suosittelee pitkäaikaiseen unettomuuteen mieluummin unikoulua tai terapiaa kuin lääkkeitä. Parhaiten tepsivät kognitiiviset menetelmät eli terapia, joka tarkastelee uneen vaikuttavia tunne-, ajattelu- ja käytöstapoja sekä tarvittaessa muokkaa niitä.

 • Kenen syöpä on kaunein?

  KulttuuriCocktailin toimittajan kertomus syövästään

  Sain tietää viime talvena, että minulla on munuaissyöpä. Kymmenen senttimetrin kokoiseksi kasvanut syöpäkasvain oli vallannut vasemman munuaiseni, ja se piti leikata pois. Aloin nähdä kuukausia kestävän sairastamisen aikana syöpäsanaston, syövän ja median suhteen sekä Alien-elokuvat tavalla, jota en voinut aiemmin kuvitella.