Hyppää pääsisältöön

Kilpirauhasen vajaatoimintaa ei tunnistettu

Kilpirauhasen vajaatoimintaa ei tunnistettu vaan lääkäri patisti jumppaan. Kuva: Stock.xchng

- Sairastin tietämättäni miltei kymmenen vuotta kilpirauhasen vajaatoimintaa, tamperelainen Aino, 44, kertoo.

Ainon oireet alkoivat salakavalasti vuosituhannen vaihteessa. Hänelle kertyi vuosien aikana toistakymmentä kiloa lisää painoa, ja hän oli alituisesti väsynyt. Samaan aikaan Aino pyöritti omaa firmaansa eikä toivottua lasta kuulunut.

- Luulin olevani hedelmätön tai niin stressaantunut, etten tule edes raskaaksi, hän kertoo.

Aino lihoi lihomistaan ja myös lähipiiri huomasi muutoksen.

- Sain kuulla sellaisia kommentteja, kuin että "Herranjestas, mitä sulle on tapahtunut? Tuosta et sitten saa enää lihoa!" ja niin edelleen. Kommentit olivat loukkaavia, sillä koetin tosissani pudottaa painoa.

Aino vähensi syömistään ja aloitti lenkkeilyn. Paino ei vain tuntunut putoavan, päinvastoin: turvotusta tuli treenaamisesta lisää. Samaan aikaan hänen hiuksensa ohenivat huomattavasti. Suihkussa tukasta irtosi suuriakin tukkoja. Samoihin aikoihin Aino törmäsi vanhaan tuttavaansa, joka passitti hänet lääkäriin. Kilpirauhasarvot olivat matalat, mutta lääkärien mielestä kuitenkin viitealueella, joten Aino ei saanut lääkitystä.

- Lääkäri passitti minut jumppaamaan, että paino putoaisi. Kokeilin myös hiilihydraatitonta ruokavaliota, Aino muistelee.

Lääkärin ohjeista ei ollut apua. Ainon vaivat jatkuivat, mutta yllättäen hän huomasi olevansa raskaana.

- Raskaus oli mielettömän iloinen yllätys, olinhan jo 41-vuotias.

Ainoa ei haitannut, että hänestä oli tulossa yksinhuoltaja. Raskauden ajaksi oireet vähenivät, mutta synnytyksen jälkeen vuonna 2008 ne palasivat. Tällä kertaa Aino marssi vauva kainalossa helsinkiläiselle Antioksidanttiklinikalle ja vaati saada uudet mittaukset.

 - Siellä todettiin, että kyllä minulla ihan selvä tauti on, vaikkakin piilevänä. Jos kilpirauhasarvot ovat ihan rajalla, eivät kunnalliset tahot suostu määräämään lääkitystä. Onneksi Antioksidanttiklinikalla minut otettiin vakavasti ja sain tarvitsemani avun, Aino kertoo.

Tyroksiinilla oireet lievittyivät muutamassa viikossa, ja Aino tunsi palanneensa elävien kirjoihin. Paino putosi normaalilukemiin ja jaksamista alkoi taas löytyä. Uusi ihmissuhdekin alkoi hyvään aikaan ja sai naisen kukoistamaan.

- Ystävät sanoivat, että nyt on vanha Aino palannut kuvioihin, hän hymyilee.

Ainon mielestä pahinta sairastumisessa olivat itsesyytökset, koska hän ei saanut terveyskeskuslääkäreiltä vajaatoimintadiagnoosia. Vanhoista valokuvista Aino ei meinaa tunnistaa pöhöttynyttä itseään. Nyt Ainon poika on kolmevuotias ja äiti jaksaa touhuta tämän kanssa. Hiukset eivät tosin koskaan kasvaneet kunnolla takaisin, mutta se on pikkujuttu.

- Lääkkeitä syön lääkkeitä loppuelämäni, Aino kertoo.


Haastateltavan nimi muutettu

Linkit:

Kommentit
 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys